Van ingrediënten kiezen tot de afwerking

Anders dan een bakker, ligt mijn focus louter op de zoete dingen. Ik neem de hele productie van banket, patisserie en andere lekkernijen voor mijn rekening. Het begint allemaal bij het kiezen van de juiste ingrediënten en het bepalen van de dosering om het deeg of het beslag te maken. Dan is het tijd om te roeren of te kneden, eventueel uit te rollen en in vormen te verdelen. Nadien volgt nog iets leuks: de versiering. 

Taartjes en gebakjes gaan in de oven, maar chocolade en ijs vragen een andere bereidingswijze. Het is de afwisseling die ik zo leuk vind. Maar wat ik ook maak, de laatste stap is altijd het geheel fijn afwerken zodat het mooi gepresenteerd kan worden. Het oog wil ook wat!

Meer dan patisserie 

Mijn job gaat veel verder dan je zou denken. Ik kom af en toe in de winkel waar ik onze patisserie verkoop en een glimlach op het gezicht van de klant probeer te toveren. Daarnaast houd ik nauwgezet de voorraad bij en sta ik geregeld in contact met leveranciers. Dat brengt ook wat administratie met zich mee. Ik ben bovendien heel goed op de hoogte van de laatste regels rond voedselhygiëne en voedselveiligheid. Aan het einde van de shift en soms tussen baksels door, zorg ik ervoor dat de bakkerij netjes opgeruimd en gekuist is. Klaar voor een nieuwe dag vol zoetigheid!

Mijn studies

Ik heb een opleiding brood- en banketbakker gevolgd via een Syntra Ondernemerstraject. Maar je kan ook via de VDAB en het secundair onderwijs leren voor bakker-patissier. Je kan zelfs een zevende specialisatiejaar banket of chocolade volgen of je diploma halen via het secundair volwassenenonderwijs. 

Patissier chocoladewerker ijsbereider in het kort

  • Liefde voor het ambacht
  • Kennis over productieproces & ingrediënten
  • Waken over voedselhygiëne en -veiligheid
  • Administratieve vaardigheden
  • Commerciële vaardigheden