Jobprofiel : Uitsnijder-uitbener | Food At Work

Vakkundigheid en liefde voor het ambacht

Als uitsnijder uitbener zorg ik ervoor dat karkassen versneden, uitgebeend, bewerkt en opgedeeld worden zodat ze nadien door anderen verder verwerkt en bewerkt kunnen worden. Nadat een dier is geslacht en is gehalveerd, begint mijn werk. Als ik mijn messen heb geslepen, maak ik het karkas klaar voor bewerking, snijd ik het in stukken en zal het daarna uitbenen, ontvetten en eventueel bijsnijden, roken, pekelen, inblikken of verpakken. Tijdens het hele proces waak ik over de kwaliteit en zorg ik ervoor dat de werkpost en het materiaal kraaknet is.

Verantwoordelijk en nauwkeurig

Uiteraard ken ik mijn vak grondig en heb ik de technische vaardigheid om kwaliteit te kunnen leveren. Maar ik moet ook het kopje erbij houden. Vanaf de eerste stap is het belangrijk dat alle gezondheids-en veiligheidsregels goed worden nageleefd. Die ken ik uit het hoofd. Ook let ik erop dat de gegevens over de herkomst van het vlees netjes worden bijgehouden. Dat is een hele verantwoordelijkheid.

Mijn studies

Ik heb een opleiding slager-spekslager gevolgd via een Syntra Ondernemerstraject. Maar je kan ook via de VDAB en het secundair onderwijs leren voor slager.

Uitsnijder-uitbener 

  • Liefde voor het ambacht
  • Verantwoordelijkheid
  • Kennis over productieproces & ingrediënten
  • Waken over voedselhygiëne en -veiligheid
  • Administratieve vaardigheden