Jobprofiel : Slachter | Food At Work

Bij het hele proces betrokken

Als slachter ben ik vrijwel vanaf het begin bij het proces betrokken. Als een dier binnenkomt wordt het verdoofd en klaargemaakt voor slachting. Dan nemen machines het harde werk even over. Daarna zorg ik ervoor dat karkassen versneden, uitgebeend, bewerkt en opgedeeld worden zodat ze nadien door anderen verder verwerkt en bewerkt kunnen worden. 

Als ik mijn messen heb geslepen, maak ik het karkas klaar voor bewerking, snijd ik het in stukken en zal het daarna uitbenen, ontvetten en eventueel bijsnijden, roken, pekelen, inblikken of verpakken. Tijdens het hele proces waak ik over de kwaliteit en zorg ik ervoor dat de werkpost en het materiaal kraaknet is.

Slachter én team coördinator

Uiteraard is kennis van het vak vereist, net zoals de technische vaardigheid om correct te werken. Maar ik moet ook het kopje erbij houden. Vanaf de eerste stap is het belangrijk dat alle gezondheids- en veiligheidsregels goed worden nageleefd. Net zoals de regels over dierenwelzijn natuurlijk! Die ken ik dan ook uit het hoofd. Ook zal ik de voorraad opvolgen, tekorten vaststellen en bestellingen plaatsen. Ik moet er ook op letten dat de gegevens over de herkomst van het vlees netjes worden bijgehouden. 

Tot slot moet ik ook mijn team aansturen. Ik verdeel taken en verantwoordelijkheden, informeer de medewerkers goed en ik probeer ervoor te zorgen dat iedereen gemotiveerd zijn vak kan beoefenen. Mijn job combineert dus ambacht en verantwoordelijkheid. Daar doe ik het voor!

Mijn studies

Ik heb een opleiding slager-spekslager gevolgd via een Syntra Ondernemerstraject. Maar je kan ook via de VDAB en het secundair onderwijs leren voor slager.

Slachter 

  • Liefde voor het ambacht
  • Verantwoordelijkheid
  • Kennis over productieproces & ingrediënten
  • Waken over voedselhygiëne en -veiligheid
  • Administratieve vaardigheden
  • Coördinerende vaardigheden