Duurzaam waterbeheer: een verantwoordelijkheid van ons allemaal
Om voeding te produceren is veel water nodig. Omdat drinkbaar water steeds schaarser wordt, stelt de sector alles in het werk om de watervoetafdruk te verkleinen. Help jij mee?
Je browser is niet meer ondersteund
De houdbaarheidsdatum van je browser is overschreden. Als je een eerdere versie dan Internet Explorer 11 gebruikt, ondervind je mogelijk geen optimale surfervaring op onze website.
Ik neem het risico en ik ga verder met mijn huidige browser
Voor elke duale opleiding bestaat er een standaardtraject. Hierin staat wat je minimaal moet leren op vlak van algemene vorming en beroepsgerichte vorming.
Algemene vorming krijg je op de SYNTRA- lesplaats. Deze bestaat uit: het Project Algemene vakken, Frans of Engels en de vakoverschrijdende eindtermen van het SO.
Beroepsgerichte vorming krijg je vnl. op je reële werkplek of in de gesimuleerde werkomgeving vb. een opleidingscentrum. Een gedeelte hiervan kan ook gegeven worden op de lesplaats.
Je volgt hetzelfde standaardtraject als voor de vergelijkbare duale opleiding binnen het deeltijds beroepssecundair onderwijs of binnen het voltijds onderwijs 5+6 BSO. De opleidingen duren dan ook even lang. Deze opleiding duurt 2jaar.
Het standaardtraject voor de opleiding \'Slagerij duaal\' bestaat uit volgende clusters:
Meer dan de helft van je opleiding gemiddeld minstens 20 u per week op schooljaarbasis breng je door op de werkvloer, de rest op de lesplaats.
Duaal leren is enkel bedoeld voor arbeidsrijpe leerlingen of quasi arbeidsrijpe leerlingen. De klassenraad en de trajectbegeleider beslissen over je arbeidsrijpheid en formuleren hierover een niet- bindend advies nadat je een screening hebt doorlopen. Deze screening kan georganiseerd worden op het einde van vorig schooljaar of bij de start van het nieuwe schooljaar.
Welke lessen?
De SYNTRA- lesplaatsen beslissen zelf hoe ze het standaardtraject vertalen naar lessentabellen. Met andere woorden: de invulling van de lessen kan verschillen van opleidingsplaats tot opleidingsplaats en zelfs van leerling tot leerling.
De opleidingsplaats kan zelf beslissen of ze de opleiding lineair schooljaarsysteem dan wel modulair organiseert ingedeeld in clusters.
Om hier zicht op te krijgen dien je zélf de SYNTRA- lesplaats van je keuze te contacteren.
Voor wie?
-Je wordt toegelaten bij de start van de leertijdopleiding ‘Slagerij duaal\' als je:
geslaagd bent voor de 2e graad van het secundair onderwijs in het ASO, TSO, KSO , BSO = getuigschrift 2e graad SO behaald in 1 van de 4 onderwijsvormen OF aan de voltijdse leerplicht* hebt voldaan én de klassenraad ** beslist dat je wordt toegelaten
nog geen 25 bent.
EXTRA toelatingsvoorwaarde voor \'Slagerij duaal\':Je hebt een medisch attest nodig waaruit blijkt dat je geschikt bent om te werken met voedingswaren.Deze medische verklaring geldt voor de duur van je hele ononderbroken opleiding.
-Je wordt toegelaten na de start van het aanvangsjaar van de opleiding als je:
voldoet aan de toelatingsvoorwaarden zoals hierboven beschreven +
als de klassenraad** akkoord gaat met de laattijdige instap.
-Hoewel het geen formele toelatingsvoorwaarde is, wordt verwacht dat je bijna klaar bent voor de arbeidsmarkt.
-Ook moet je een overeenkomst hebben afgesloten binnen de 20 opleidingsdagen te tellen vanaf de start van de 1e lesbijwoning of vanaf het beëindigen van een eerdere overeenkomst. Als dit niet lukt ben je verplicht met je duale opleiding te stoppen.
-Kom je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers dan kan de toelatingsklassenraad je toelaten. Dit moet beslist worden binnen de 25 lesdagen vanaf je start in dat leerjaar.
*Je bent 15 jaar en je hebt de 2 eerste leerjaren van het voltijds secundair onderwijs volledig doorlopen geslaagd of niet of je bent minstens 16 jaar.
**De klassenraad bestaat ten minste uit de voorzitter + 3 leraars.
Wat kan je behalen?
Geslaagd voor je volledige 2-jarige duale opleiding? Dan kan je 1 van de volgende studiebewijzen behalen:
een onderwijskwalificatie: het studiegetuigschrift van het 2e leerjaar van de 3e graad SO
een beroepskwalificatie: een certificaat als je slaagt voor de vakken van de beroepsgerichte vorming, maar niet voor de vakken algemene vorming.
een attest van verworven competenties als je geen recht hebt op 1 van de bovenvermelde studiebewijzen.
Als je je duale 2-jarige opleiding voor het einde van het traject stopt, maar je 1e jaar wel hebt afgewerkt, kan de klassenraad of het begeleidingsteam beslissen om een oriënteringsattest voor 5 SO te geven.
Wat na?
De meeste jongeren gaan na hun leertijdopleiding werken.
Verder studeren kan ook.
Zolang je jonger bent dan 23 jaar kan je bijkomend een andere leertijdopleiding volgen.
Anderen kiezen ervoor om een opleiding te volgen om zelf ondernemer te worden.
Afhankelijk van het studiebewijs dat je behaalde zijn er zeker nog mogelijkheden om verder te studeren: VDAB- opleidingen, Defensie, hoger beroepsonderwijs…
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Ontdek wat er leeft in de voedingssector
398 dagen geleden
Om voeding te produceren is veel water nodig. Omdat drinkbaar water steeds schaarser wordt, stelt de sector alles in het werk om de watervoetafdruk te verkleinen. Help jij mee?
499 dagen geleden
De meerderheid van de Belgen wil graag meer bewegen en evenwichtiger eten. De reden om het niet te doen? Tijdsgebrek. En dat terwijl een gezonde levensstijl je net tijd oplevert: zes extra levensjaren, om precies te zijn. Deze snelle tips zetten je alvast op het juiste spoor.
599 dagen geleden
Duurzaam ondernemen is voor bakkerijbedrijf Copains Group uit La Louvière even essentieel als bloem voor brood. Niet alleen op milieuvlak, want ook het welzijn van de medewerkers is topprioriteit. Zo kwamen er innovatieve oplossingen voor fysieke klachten in samenwerking met de werknemers, én met steun van het Loopbaanfonds. Celine Martin, Plant Manager, licht toe hoe het bakkerijbedrijf (letterijk) de last op de werkvloer heeft verlicht.