Studierichting : Slagerij duaal | Food At Work

Voor elke duale opleiding bestaat er een standaardtraject. Hierin staat wat je minimaal moet leren op vlak van algemene vorming  en beroepsgerichte vorming.

Algemene vorming krijg je op de SYNTRA- lesplaats. Deze bestaat uit: het Project Algemene vakken, Frans of Engels en de vakoverschrijdende eindtermen van het SO.
Beroepsgerichte vorming krijg je vnl. op je reële werkplek of in de gesimuleerde werkomgeving vb. een opleidingscentrum. Een gedeelte hiervan kan ook gegeven worden op de lesplaats.

Je volgt hetzelfde standaardtraject als voor de vergelijkbare duale opleiding binnen het deeltijds beroepssecundair onderwijs of binnen het voltijds onderwijs 5+6 BSO. De opleidingen duren dan ook even lang. Deze opleiding duurt 2jaar.

Het standaardtraject voor de opleiding \'Slagerij duaal\' bestaat uit volgende clusters:

  • Algemene vorming
  • Verwerking deelstukken en karkassen
  • Panklaar maken vers vlees
  • Eenvoudige verkoopklare gerechten
  • Bereiding vleesproducten charcuterie
  • Toonbankorganisatie en -verkoop slagerij

Meer dan de helft van je opleiding gemiddeld minstens 20 u per week op schooljaarbasis breng je door op de werkvloer, de rest op de lesplaats.
Duaal leren is enkel bedoeld voor arbeidsrijpe leerlingen of quasi arbeidsrijpe leerlingen. De klassenraad en de trajectbegeleider beslissen over je arbeidsrijpheid en formuleren hierover een niet- bindend advies nadat je een screening hebt doorlopen. Deze screening kan georganiseerd worden op het einde van vorig schooljaar of bij de start van het nieuwe schooljaar. 

Welke lessen?


De SYNTRA- lesplaatsen beslissen zelf hoe ze het standaardtraject vertalen naar lessentabellen. Met andere woorden: de invulling van de lessen kan verschillen van opleidingsplaats tot opleidingsplaats en zelfs van leerling tot leerling. 
De opleidingsplaats kan zelf beslissen of ze de opleiding lineair schooljaarsysteem dan wel modulair organiseert ingedeeld in clusters.
Om hier zicht op te krijgen dien je zélf de SYNTRA- lesplaats van je keuze te contacteren. 

Voor wie?

-Je wordt toegelaten bij de start van de leertijdopleiding ‘Slagerij  duaal\' als je:

  • geslaagd bent voor de 2e graad van het secundair onderwijs in het ASO, TSO, KSO , BSO = getuigschrift 2e graad SO behaald in 1 van de 4 onderwijsvormen OF aan de voltijdse leerplicht* hebt voldaan én de klassenraad ** beslist dat je wordt toegelaten

  • nog geen 25 bent.

EXTRA toelatingsvoorwaarde voor \'Slagerij duaal\':Je hebt een medisch attest nodig waaruit blijkt dat je geschikt bent om te werken met voedingswaren.Deze medische verklaring geldt voor de duur van je hele ononderbroken opleiding.

 -Je wordt toegelaten na de start van het aanvangsjaar van de opleiding als je:

  •  voldoet aan de toelatingsvoorwaarden zoals hierboven beschreven +

  • als de klassenraad** akkoord gaat met de laattijdige instap.

-Hoewel het geen formele toelatingsvoorwaarde is, wordt verwacht dat je bijna klaar bent voor de arbeidsmarkt.

-Ook moet je een overeenkomst hebben afgesloten binnen de 20 opleidingsdagen te tellen vanaf de start van de 1e lesbijwoning of vanaf het beëindigen van een eerdere overeenkomst. Als dit niet lukt ben je verplicht met je duale opleiding te stoppen.

 -Kom je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers dan kan de toelatingsklassenraad je toelaten. Dit moet beslist worden binnen de 25 lesdagen vanaf je start in dat leerjaar.

  

*Je bent 15 jaar en je hebt de 2 eerste leerjaren van het voltijds secundair onderwijs volledig doorlopen geslaagd of niet of je bent minstens 16 jaar.

**De klassenraad bestaat ten minste uit de voorzitter + 3 leraars.

Wat kan je behalen?

Geslaagd voor je volledige 2-jarige duale opleiding? Dan kan je 1 van de volgende studiebewijzen behalen:

  • een onderwijskwalificatie: het studiegetuigschrift van het 2e leerjaar van de 3e graad SO

  • een beroepskwalificatie: een certificaat als je slaagt voor de vakken van de beroepsgerichte vorming, maar niet voor de vakken algemene vorming.  

  • een attest van verworven competenties als je geen recht hebt op 1 van de bovenvermelde studiebewijzen.

Als je je duale 2-jarige opleiding voor het einde van het traject stopt, maar je 1e jaar wel hebt afgewerkt, kan de klassenraad of het begeleidingsteam beslissen om een oriënteringsattest voor 5 SO te geven.

Wat na?

De meeste jongeren gaan na hun leertijdopleiding werken.
Verder studeren kan ook.
Zolang je jonger bent dan 23 jaar kan je bijkomend een andere leertijdopleiding volgen.
Anderen kiezen ervoor om een opleiding te volgen om zelf ondernemer te worden.
Afhankelijk van het studiebewijs dat je behaalde zijn er zeker nog mogelijkheden om verder te studeren: VDAB- opleidingen, Defensie, hoger beroepsonderwijs…

Beenhouwer-Uitbener

Meer

Slager

Meer

Assistent gerant

Meer

Chef-beenhouwer traiteurzaak - regio Herent

Meer

Halal slaughterers/deboners ronse

Meer

Winkelbediende slagerij

Meer

Slager-Verkoper

Meer

Désosseur | matin | région renaix

Meer

Slachthuis medewerker

Meer

Beenhouwer

Meer

Slager/Beenhouwer productie

Meer

Slager

Meer

Chef-beenhouwer traiteurzaak - regio Ninove

Meer

Slager

Meer

Slager

Meer

Slager

Meer

Hulpbeenhouwer Maldegem (Vast Contract)

Meer

Beenhouwer

Meer

Ateliermedewerker/ inpakker beenhouwerij (supermarkt) te Oostende

Meer

Productie uitbeender/versnijders

Meer

Medewerker beenhouwerij | Affiniteit vegan | Huldenberg/Kessel-Lo | NL

Meer

Assistent Chef-Beenhouwer traiteurzaak - Tielt-Winge

Meer

Assistent gerant

Meer

AGO Merelbeke: Medewerker beenhouwerij - Supermarkt

Meer

Slager (voltijds) – Supermarkt Sint-Lievens-Houtem

Meer

Varken-/rundsbeenhouwer - regio aalter

Meer

Beenhouwer

Meer

Chef-beenhouwer - regio Overmere

Meer

Chauffeur b of c parttime

Meer

Ateliemedewerker Slagerij

Meer

Assistent chef-beenhouwer - wevelgem

Meer

Chef-beenhouwer Bon'Ap Sint-Gillis-bij-Dendermonde

Meer

Assistent-chef-beenhouwer

Meer

Ateliermedewerker

Meer

Slager/Beenhouwer Knokke

Meer

Chef-Beenhouwer – Regio Bellegem

Meer

Beenhouwer Nevele

Meer

Beenhouwer

Meer

Découpeur de viande

Meer

Beenhouwer

Meer

Beenhouwer - Ploegsteert

Meer

Gespecialiseerde Beenhouwer | Mechelen

Meer

Chef - Beenhouwer te Herent

Meer

Slagerijmedewerker - Kortrijk

Meer

Mobiele Beenhouwer - Mechelen regio A12

Meer

Slager/Uitbeender

Meer

Beenhouwer - Regio Menen

Meer

Assistent Chef-Beenhouwer maldegem

Meer

Slager (Nacht) te Brugge (Vast/ Flexi)

Meer

Beenhouwer

Meer

Lijnchef reine slachterijhal

Meer

Boucher (H/F/X)

Meer

Hulpslager

Meer

Slager

Meer

PRODUCTIEMEDEWERKER VLEES

Meer

Beenhouwer Deinze

Meer

Slager

Meer

Mobiele slager regio Limburg

Meer

Slager in de nacht

Meer

Beenhouwer

Meer

Slager traiteur

Meer

Beenhouwer

Meer

Slagers - regio aalter

Meer

Slager

Meer

Beenhouwer - Luxeslagerij

Meer

Gepassioneerde hulpbeenhouwer! (m/x/v)

Meer

Chef-beenhouwer traiteurzaak - regio Merchtem

Meer

Beenhouwer met leidinggevende skills

Meer

Medewerker slagerij

Meer

Atelier/keukenmedewerker slagerij

Meer

Beenhouw(st)er | Essenbeek

Meer

Beenhouwer

Meer

FLEXIJOB Beenhouwer/ Slager - provincie West-Vlaanderen

Meer

Assistent Chef-Beenhouwer Tielt - Winge

Meer

Medewerker kassa

Meer

Beenhouwer - Denderleeuw

Meer

Uitbener

Meer

Slagerijmedewerker / Medewerker Beenhouwerij

Meer

Flexi Beenhouwer

Meer

Flexi Beenhouwer

Meer

Medewerker beenhouwerij

Meer

Beenhouwer - Supermarkt in Gent

Meer

Productiemedewerker bereiden en verwerken van vlees

Meer

Varken-/rundsbeenhouwer - Regio Aalter

Meer

Slager

Meer

Beenhouwer

Meer

Charcuteriemedewerker

Meer

Hulpbeenhouwer

Meer

Ateliermedewerker beenhouwerij

Meer

Beenhouwer - ervaring is belangrijk

Meer

Hulpslager traiteur

Meer

Gepassioneerd assistent slagerij! (m/x/v)

Meer

Slager

Meer

Betaalde opleiding tot slager

Meer

Ateliermedewerker slagerij

Meer

Slager

Meer

Polyvalente medewerker slagerij

Meer

Chef-Beenhouwer - Sleidinge

Meer

Betaalde opleiding tot slager - regio Staden

Meer

Winkelbediende slagerij Nieuwkerken-Waas

Meer

Het laatste nieuws

Ontdek wat er leeft in de voedingssector

Created with Sketch.