Studierichting : Slagerij duaal | Food At Work

Voor elke duale opleiding bestaat er een standaardtraject. Hierin staat wat je minimaal moet leren op vlak van algemene vorming  en beroepsgerichte vorming.

Algemene vorming krijg je op de SYNTRA- lesplaats. Deze bestaat uit: het Project Algemene vakken, Frans of Engels en de vakoverschrijdende eindtermen van het SO.
Beroepsgerichte vorming krijg je vnl. op je reële werkplek of in de gesimuleerde werkomgeving vb. een opleidingscentrum. Een gedeelte hiervan kan ook gegeven worden op de lesplaats.

Je volgt hetzelfde standaardtraject als voor de vergelijkbare duale opleiding binnen het deeltijds beroepssecundair onderwijs of binnen het voltijds onderwijs 5+6 BSO. De opleidingen duren dan ook even lang. Deze opleiding duurt 2jaar.

Het standaardtraject voor de opleiding \'Slagerij duaal\' bestaat uit volgende clusters:

  • Algemene vorming
  • Verwerking deelstukken en karkassen
  • Panklaar maken vers vlees
  • Eenvoudige verkoopklare gerechten
  • Bereiding vleesproducten charcuterie
  • Toonbankorganisatie en -verkoop slagerij

Meer dan de helft van je opleiding gemiddeld minstens 20 u per week op schooljaarbasis breng je door op de werkvloer, de rest op de lesplaats.
Duaal leren is enkel bedoeld voor arbeidsrijpe leerlingen of quasi arbeidsrijpe leerlingen. De klassenraad en de trajectbegeleider beslissen over je arbeidsrijpheid en formuleren hierover een niet- bindend advies nadat je een screening hebt doorlopen. Deze screening kan georganiseerd worden op het einde van vorig schooljaar of bij de start van het nieuwe schooljaar. 

Welke lessen?


De SYNTRA- lesplaatsen beslissen zelf hoe ze het standaardtraject vertalen naar lessentabellen. Met andere woorden: de invulling van de lessen kan verschillen van opleidingsplaats tot opleidingsplaats en zelfs van leerling tot leerling. 
De opleidingsplaats kan zelf beslissen of ze de opleiding lineair schooljaarsysteem dan wel modulair organiseert ingedeeld in clusters.
Om hier zicht op te krijgen dien je zélf de SYNTRA- lesplaats van je keuze te contacteren. 

Voor wie?

-Je wordt toegelaten bij de start van de leertijdopleiding ‘Slagerij  duaal\' als je:

  • geslaagd bent voor de 2e graad van het secundair onderwijs in het ASO, TSO, KSO , BSO = getuigschrift 2e graad SO behaald in 1 van de 4 onderwijsvormen OF aan de voltijdse leerplicht* hebt voldaan én de klassenraad ** beslist dat je wordt toegelaten

  • nog geen 25 bent.

EXTRA toelatingsvoorwaarde voor \'Slagerij duaal\':Je hebt een medisch attest nodig waaruit blijkt dat je geschikt bent om te werken met voedingswaren.Deze medische verklaring geldt voor de duur van je hele ononderbroken opleiding.

 -Je wordt toegelaten na de start van het aanvangsjaar van de opleiding als je:

  •  voldoet aan de toelatingsvoorwaarden zoals hierboven beschreven +

  • als de klassenraad** akkoord gaat met de laattijdige instap.

-Hoewel het geen formele toelatingsvoorwaarde is, wordt verwacht dat je bijna klaar bent voor de arbeidsmarkt.

-Ook moet je een overeenkomst hebben afgesloten binnen de 20 opleidingsdagen te tellen vanaf de start van de 1e lesbijwoning of vanaf het beëindigen van een eerdere overeenkomst. Als dit niet lukt ben je verplicht met je duale opleiding te stoppen.

 -Kom je uit een niet-Vlaamse onderwijsinstelling of uit een onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers dan kan de toelatingsklassenraad je toelaten. Dit moet beslist worden binnen de 25 lesdagen vanaf je start in dat leerjaar.

  

*Je bent 15 jaar en je hebt de 2 eerste leerjaren van het voltijds secundair onderwijs volledig doorlopen geslaagd of niet of je bent minstens 16 jaar.

**De klassenraad bestaat ten minste uit de voorzitter + 3 leraars.

Wat kan je behalen?

Geslaagd voor je volledige 2-jarige duale opleiding? Dan kan je 1 van de volgende studiebewijzen behalen:

  • een onderwijskwalificatie: het studiegetuigschrift van het 2e leerjaar van de 3e graad SO

  • een beroepskwalificatie: een certificaat als je slaagt voor de vakken van de beroepsgerichte vorming, maar niet voor de vakken algemene vorming.  

  • een attest van verworven competenties als je geen recht hebt op 1 van de bovenvermelde studiebewijzen.

Als je je duale 2-jarige opleiding voor het einde van het traject stopt, maar je 1e jaar wel hebt afgewerkt, kan de klassenraad of het begeleidingsteam beslissen om een oriënteringsattest voor 5 SO te geven.

Wat na?

De meeste jongeren gaan na hun leertijdopleiding werken.
Verder studeren kan ook.
Zolang je jonger bent dan 23 jaar kan je bijkomend een andere leertijdopleiding volgen.
Anderen kiezen ervoor om een opleiding te volgen om zelf ondernemer te worden.
Afhankelijk van het studiebewijs dat je behaalde zijn er zeker nog mogelijkheden om verder te studeren: VDAB- opleidingen, Defensie, hoger beroepsonderwijs…

Vleestoogmedewerker - slagerij afdeling

Meer

Passievolle Beenhouwer!

Meer

Medewerk(st)er charcuterie- beenhouwerij

Meer

Beenhouwer

Meer

Chef-Beenhouwer

Meer

Assistent Chef-Beenhouwer traiteurzaak - Ninove

Meer

Slager

Meer

Hulpslager traiteur

Meer

Chef-beenhouwer - regio Sleidinge

Meer

Slager

Meer

Winkelbediende Slagerij

Meer

Beenhouwer

Meer

Opérateur chimique - 2 équipes

Meer

Slager/beenhouwer full time

Meer

Hulpslager

Meer

Beenhouwer Heverlee - vast contract & bedrijfswagen (BMW)

Meer

BEENHOUWER - KORTRIJK

Meer

Assistent Chef-Beenhouwer Bilzen

Meer

FLEXIJOB Beenhouwer/ Slager - provincie Antwerpen

Meer

Medewerker beenhouwerij flexi

Meer

Beenhouwer Keerbergen

Meer

Assistent Chef-Beenhouwer maldegem

Meer

Slager

Meer

Assistent Chef-Beenhouwer traiteurafdeling - regio Wevelgem

Meer

Beenhouwer Heist-op-den-berg - vast contract & bedrijfswagen (BMW)

Meer

Ervaren Slager / Beenhouwer (voltijds vaste vrije dagen zondag & maandag)

Meer

Beenhouwer Regio Nevele

Meer

Hulpbeenhouwer

Meer

Beenhouwer Hasselt - vast contract & bedrijfswagen (BMW)

Meer

Medewerkers versnijzaal

Meer

Beenhouwer Supermarkt (Voltijds) - Regio Lochristi

Meer

Chef-Beenhouwer

Meer

Slager nacht

Meer

Slager: uitbener - versnijder

Meer

Slager DAG EN NACHT

Meer

Slager - vaste vroege ploeg

Meer

Hulpkok

Meer

Kok dagdienst

Meer

Chef Beenhouwer - Westkerke

Meer

Medewerker beenhouwerij

Meer

Assistent Chef Beenhouwer

Meer

Versterk ons team als Slager (v/x/m)

Meer

Assistent Chef-Beenhouwer Meulebeke

Meer

Beenhouwer (firmawagen mogelijk) - Brugge

Meer

Beenhouwer - regio Limburg

Meer

Beenhouwer/ Slager regio Maldegem

Meer

Gepassioneerde Slager | Brugge

Meer

Boucher (H/F/X)

Meer

Slachthuis medewerker

Meer

Slager - Wuustwezel

Meer

Beenhouwer

Meer

Flexijob Beenhouwerij-Houthalen

Meer

Assistent Chef-Beenhouwer traiteurzaak - Merchtem

Meer

Beenhouwer/ slager Beervelde

Meer

Uitbener - vaste voormiddag

Meer

Polyvalente medewerker slagerij

Meer

Beenhouwer

Meer

Slagerijmedewerker - Weekendheld gezocht

Meer

Beenhouwer Nevele

Meer

Winkelbediende Zwalm

Meer

Slager-verkoper

Meer

Slager - verkoper Koksijde

Meer

Assistent Chef-Beenhouwer traiteurafdeling - regio Wevelgem

Meer

Accrocheur en abattoir | jour | Lendelede

Meer

Varkens/ runds-beenhouwer - vast vroeg

Meer

Slagers - Regio Aalter

Meer

Beenhouwer

Meer

Hulpslager

Meer

Slager - vleesverwerker Gent

Meer

Slager regio Kruisem

Meer

Beenhouwer

Meer

Charcuteriemedewerker

Meer

Beenhouwer Poperinge

Meer

Boucher (H/F/X)

Meer

Slager

Meer

Winkelverantwoordelijke

Meer

Winkelmedewerker charcuterie

Meer

Allround medewerker – Slagerij regio Waregem

Meer

Medewerker beenhouwerij

Meer

Beenhouwer - Ternat

Meer

Beenhouwer

Meer

Beenhouwer

Meer

Slager

Meer

Vliegende beenhouwer West- Vlaanderen

Meer

Beenhouwer Poperinge

Meer

Slager

Meer

Slagershulp / atelierhulp - Oostduinkerke

Meer

Slager

Meer

Medewerker Slager

Meer

Slager snijzaal

Meer

Slager

Meer

Chef-beenhouwer - regio Izegem

Meer

Assistent Chef-Beenhouwer traiteurzaak - Tielt-Winge

Meer

Slager/ atelier medewerker

Meer

Aanhanger slachterij | dag | Lendelede

Meer

Slager/ Ateliermedewerker

Meer

Slager

Meer

Slager - Koersel

Meer

Beenhouwer Regio Zaventem Vast Contract

Meer

Slager

Meer

Het laatste nieuws

Ontdek wat er leeft in de voedingssector

Created with Sketch.