Jobprofiel : Brouwer | Food At Work
/

Van lege ketel tot heerlijk biertje

Bier is met onze cultuur verweven, maar toen ik ooit mijn eerste pintje dronk, verstond ik niet waarom zoveel mensen er zo verzot op zijn. Nu ben ik een groot liefhebber. Ik heb er zelfs mijn beroep van gemaakt. 

Brouwen is een erg complex proces dat veel precisie vergt. Maar beginnen doe je altijd met een lege ketel. Ik selecteer de juiste ingrediënten en voer het recept tot in de puntjes uit. Wanneer het harde werk achter de rug is, volg ik de fermentatie op en werk het geheel af zodat het verder kan gisten en rijpen. Dan is het tijd om te bottelen of het brouwsel op te slaan in vaten. Soms moeten het dan nog eens in specifieke omstandigheden worden bewaard. 

Analytisch en administratief sterk

Mijn werk stopt niet bij het brouwen. Ik moet tussendoor geregeld controletesten uitvoeren met specifieke apparatuur en uiteraard eens proeven of het wel goed is. Alle gegevens moeten nauwkeurig worden bijgehouden. Maar ook moet ik de voorraad opvolgen en eventueel bestellingen plaatsen, meedenken in functie van promotie en klanten informeren over onze producten. Ik ben bovendien heel goed op de hoogte van de laatste hygiëne- en veiligheidsvoorschriften. Het is een erg veelzijdige job. 

Het geeft veel voldoening om met enkele ingrediënten en een beetje magie uiteindelijk een lekker eindproduct te bekomen dat zo geliefd is onder de mensen. 

Mijn studies

Ik heb een opleiding brouwer gevolgd via volwassenenonderwijs. Maar ook via een Syntra Ondernemerschapstraject of de VDAB kan je studeren voor brouwer.

Brouwer in het kort

  • Liefde voor het ambacht
  • Kennis over productieproces & ingrediënten
  • Waken over voedselhygiëne en -veiligheid
  • Administratieve vaardigheden
  • Commerciële vaardigheden

Brouwer getuigenissen