Studierichting : Slagersgast | Food At Work

Deze opleiding wil je leren vlees verwerken en bereiden.
Algemeen: Je leert:

  • het voorkomen verzorgen,
  • taken veilig en hygiënisch uitvoeren,
  • producten en grondstoffen herkennen,
  • de toepasselijke opslag- en bewaartechnieken uitvoeren,
  • nadelige invloeden van micro-organismen in vers vlees herkennen en de gepaste maatregelen nemen,
  • voor de hygiëne en het onderhoud zorgen,
  • de vereiste metingen op vers vlees uitvoeren,
  • werkzaamheden in de slagerij voorbereiden,
  • leveringen van grondstoffen behandelen,
  • gereedschappen gebruiken en machines bedienen,
  • in team werken,

    Met voorschriften inzake kwaliteit, welzijn, veiligheid en milieu omgaan, vooral
    • sorteren en opslaan van verschillende soorten afval
    • speciale werkkledij dragen.

Vleesbewerking: Je leert de basishandelingen van vleesbewerking uitvoeren.

Uitsnijden – uitbenen varken, rund, schaap en gevogelte: Je leert:

  • de technische delen benoemen,
  • bestemming van de delen beschrijven,
  • een varken uitsnijden en uitbenen,
  • een voor- en achterkwartier uitsnijden en uitbenen,
  • een schaap uitsnijden en uitbenen.

Winkelklaar maken van vers vlees: Je leert vlees:

  • ontvetten, pellen en ontvliezen,
  • in porties verdelen,
  • etiketteren.

Bereiden van vers vlees: Je leert:

  • bereidingen op basis van vers gemalen vlees maken,
  • bereidingen op basis van vers vlees maken,
  • ingrediënten en additieven gebruiken.

Toonbank: Je leert:

  • verkoopklare producten beoordelen,
  • winkelklare producten behandelen,
  • een toonbankplan toepassen.

Verkoopklare gerechen: Je leert:

  • verkoopklare producten bereiden vlees garen, groenten snijden en garen, sausen bereiden, soepen bereiden, ..,
  • grondstoffen en halffabrikaten gebruiken,
  • bereidingstechnieken voor halffabrikaten, tussenproducten en eindproducten uitvoeren.

Vleeswarenbereiding: Je leert: 

  • zouterijproducten bereiden,
  • kookworsten bereiden,
  • droge worsten bereiden,
  • leverbereidingen maken,
  • bloedbereidingen maken,
  • geleibereidingen maken.

Het laatste nieuws

Ontdek wat er leeft in de voedingssector

Created with Sketch.