Duurzaam waterbeheer: een verantwoordelijkheid van ons allemaal
Om voeding te produceren is veel water nodig. Omdat drinkbaar water steeds schaarser wordt, stelt de sector alles in het werk om de watervoetafdruk te verkleinen. Help jij mee?
Je browser is niet meer ondersteund
De houdbaarheidsdatum van je browser is overschreden. Als je een eerdere versie dan Internet Explorer 11 gebruikt, ondervind je mogelijk geen optimale surfervaring op onze website.
Ik neem het risico en ik ga verder met mijn huidige browser
Chemie bestudeert de bouw en de wisselwerking van alle materie in het heelal, zowel van de levende materie mensen, dieren, planten als van de niet-levende materie gesteenten. Ze bestudeert de stof in al haar vormen: mineralen, geneesmiddelen, kunststoffen, voedingsproducten, constructiematerialen enz.
Kiezen voor deze studierichting betekent dat je een stevige basiskennis en belangstelling hebt voor positieve wetenschappen.
De nadruk in het 1e bachelorjaar ligt op een brede vorming waarin de vakken chemie, natuurkunde, wiskunde, geologie en biowetenschappen aan bod komen. Deze breed wetenschappelijke basis is nodig om het tweede jaar bachelor aan te vatten, waarin de meer chemiespecifieke vakken, zoals theoretische, anorganische, fysische, organische en analytische chemie aan bod komen alsook de biochemie.
De opbouw van het programma en de keuzemogelijkheden verschillen per universiteit. Meestal is het 1e jaar wel gemeenschappelijk. Afhankelijk van de universiteit worden keuzetrajecten georganiseerd.
Voor wie?
Interesse en aanleg voor chemie, maar ook voor andere exacte wetenschappen, zijn de belangrijkste vereisten. Een zekere handigheid en nauwkeurig kunnen werken komen goed van pas, zeker bij werk in het laboratorium. Besef dat het aantal uren dat je in een laboratorium doorbrengt een groot deel van je studietijd zal innemen.
De cursussen starten vanaf nul. De leerstof begint met een herhaling van wat in het secundair onderwijs reeds gegeven werd, maar de benadering gebeurt vanuit een ander oogpunt: begrijpen, opbouwen en toepassen is belangrijker dan iets kennen.
De universiteiten organiseren voor kandidaat-studenten een starttoets. Deelname is niet verplicht en gratis. Als je wil deelnemen moet je je vooraf inschrijven.
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
Meer
“ENKEL HET BESTE IS GOED GENOEG.”
Meer
“AANDACHT VOOR HET MILIEU.”
Meer
"Ik ben een flexibele problem solver."
Meer
“IK WAAK OVER DE KWALITEIT.”
Meer
“MIJN COLLEGA’S KUNNEN ALTIJD BIJ MIJ TERECHT.”
Meer
“IK HOU ERVAN DINGEN TE VERBETEREN.”
Meer
Ontdek wat er leeft in de voedingssector
395 dagen geleden
Om voeding te produceren is veel water nodig. Omdat drinkbaar water steeds schaarser wordt, stelt de sector alles in het werk om de watervoetafdruk te verkleinen. Help jij mee?
496 dagen geleden
De meerderheid van de Belgen wil graag meer bewegen en evenwichtiger eten. De reden om het niet te doen? Tijdsgebrek. En dat terwijl een gezonde levensstijl je net tijd oplevert: zes extra levensjaren, om precies te zijn. Deze snelle tips zetten je alvast op het juiste spoor.
596 dagen geleden
Duurzaam ondernemen is voor bakkerijbedrijf Copains Group uit La Louvière even essentieel als bloem voor brood. Niet alleen op milieuvlak, want ook het welzijn van de medewerkers is topprioriteit. Zo kwamen er innovatieve oplossingen voor fysieke klachten in samenwerking met de werknemers, én met steun van het Loopbaanfonds. Celine Martin, Plant Manager, licht toe hoe het bakkerijbedrijf (letterijk) de last op de werkvloer heeft verlicht.