Studierichting : Biotechnologie | Food At Work

Biotechnologie omvat de gecontroleerde exploitatie van de levende cel of van componenten ervan voor nuttige doeleinden.
In de industrie wordt de biotechnologie aangewend om micro-organismen en levende cellen te manipuleren om op grote schaal producten te synthetiseren of af te breken.

Hoewel de biotechnologie een jonge discipline is, staan micro-organismen al eeuwen ten dienste van de mens: brouwen van bier met behulp van gist, bereiden van kaas en yoghurt met melkzuurbacteriën, rijpen van wijn, rijzen van brood, enz...
De biotechnologie heeft haar wortels in de voedingsindustrie.


Naast een grondige en praktijkgerichte basisvorming in de chemie, de biochemie en de biologie ligt het accent op de toepassingen van de biotechnologie in meerdere industriële sectoren: de voedingssector, de milieuzorg, de farmaceutische sector, de sector van de gentechnologie en in de agro-industrie. 
Dit wordt bijkomend ondersteund met een module kwaliteitszorg en veiligheid.
Je begint deze opleiding natuurlijk met een basisvorming in de chemie, de biochemie en de biologie. 

De praktijk wordt voorzien via praktijkprojecten en vooral door werkplekleren. Dit werkplekleren gebeurt in bedrijven in de voedingssector, de milieuzorg, de medische sector, de sector van de gentechnologie en de agro-industrie, ... Reken in het totaal van de opleiding ongeveer op 30% of meer leren in de praktijk.

De organisatie van de opleiding verschilt van hogeschool tot hogeschool bijvoorbeeld werken met semesterssyteem, theorie en werkplekleren al dan niet laten afwisselen, .... Informeer je daarover bij de instellingen.

De graduaatsopleiding kan afgesloten worden met een graduaatsproef.

Afhankelijk van je situatie kan je een flexibel traject vb. avondonderwijs, deeltijds onderwijs, ... of vrijstellingen voor bepaalde vakken aanvragen.

Meer info:

UCLL
HOGENT

Het laatste nieuws

Ontdek wat er leeft in de voedingssector

Created with Sketch.