Van vis tot filet

Als visfileerder moet ik verse vis, schaal- en schelpdieren bewerken zodat het kan worden verkocht of verwerkt tot koude en warme gerechten. Ik ken alle soorten vis die ik in mijn handen krijg en weet perfect hoe en met welk gereedschap ik de graten en het vel van specifieke vissoorten moet verwijderen. Ook alle schaal- en schelpdieren kuis ik grondig en open of pel ze eventueel. 

Een andere belangrijke taak is ervoor zorgen dat alles mooi kan worden uitgestald in de toonbank. Tijdens het hele proces houd ik de versheid van de producten in het oog en bewaar ze door ze op de gepaste manier te verpakken en te stockeren. Het beste van de zee uiteindelijk op de mensen hun bord toveren is mijn hoofddoel!

Klantvriendelijk en administratief sterk

Mijn werk is best afwisselend. Soms sta ik wel eens mee in voor de verkoop, de bestellingen en het geven van advies aan de klanten. Ook controleer ik de stock en zorg ik dat er tijdig bestellingen worden geplaatst bij leveranciers. Daar komt dan ook wat administratie bij kijken. Aan het einde van de dag zorg ik ervoor dat het materiaal en de werkomgeving netjes gereinigd zijn. Ik verlies nooit de laatste regels rond voedselhygiëne en voedselveiligheid uit het oog.

Mijn studies

Je kan aan de slag als je een voedingsgerelateerde richting hebt gevolgd. Via de VDAB zijn er ook verschillende opleidingen die je kunt volgen.

Visfileerder 

  • Liefde voor het vak
  • Kennis over productieproces & ingrediënten
  • Waken over voedselhygiëne en -veiligheid
  • Administratieve vaardigheden
  • Commerciële vaardigheden