Nieuws : Duaal leren, da’s leren op je (toekomstige) werkplek | Food At Work

Waarom duaal leren de perfecte voorbereiding is op het werkleven

Duaal leren is een opleiding voor vooral leerlingen van de derde graad die een diploma secundair onderwijs willen halen.  De leerinhoud is meestal hetzelfde als het voltijds onderwijs, alleen richt duaal leren zich meer op ‘leren in de praktijk’. Zo krijgen jongeren de kans om hun opleiding te voltooien binnen een bedrijf. Duaal leren biedt opleidingen bakkerij en chocolade, maar ook een heleboel technische vormingen die betrekking hebben op elektromechanische technieken, logistiek en procesautomatisatie. Bekijk hier het overzicht van alle opleidingen.  

De voordelen van duaal leren voor de leerling:

Om te beginnen is duaal leren vooral leren in de praktijk. Dat betekent dat je dus veel minder in de klas zit dan bij het klassieke onderwijs, meestal maar twee dagen per week. Voor veel leerlingen is dit een meerwaarde, vermits ze tijdens deze opleiding een pak minder stilzitten. Toch valt de theorie niet helemaal weg te denken, maar een gezonde combinatie van beiden – theorie én praktijk – zorgt voor een zeer gevarieerd leerschema.

Ook kunnen leerlingen tijdens hun opleiding al een centje bijverdienen, en dat terwijl ze gewoon nog aan het leren zijn. Dat zorgt voor een extra motivatie bij de leerlingen.

Bovendien loopt de opleiding meestal gedurende heel de periode bij eenzelfde bedrijf. De leerling krijgt op die manier voldoende tijd om zijn of haar toekomstig beroep te ontdekken. Ook is er tijdens de opleiding ruimte om een professionele band op te bouwen met de werkgever. In veel gevallen krijgt een leerling na duaal leren dan ook een job aangeboden.

De voordelen van duaal leren voor het bedrijf:

Tijdens de opleiding duaal leren krijgt een bedrijf de kans om jonge mensen persoonlijk klaar te stomen tot volwaardige werknemers. Zo komt de leerling tijdens het leerproces in aanraking met alle werkzaamheden op de werkvloer. Hij of zij leert de stiel in jouw bedrijf door alvast te werken met hoogtechnologische machines en specifieke productieprocessen, maar ook met de bedrijfscultuur die er op dat moment heerst. Duaal leren levert dus de perfecte rekruten, die al helemaal zijn ingewerkt.

Daarnaast levert de opleiding een extra werkkracht op voor het bedrijf, waarbij financiële stimulansen (pdf) worden voorzien door de overheid. Toch moeten we daarbij vermelden dat de intense begeleiding tussen leerling en mentor niet te onderschatten valt. Als bedrijf steek je immers heel wat tijd en energie in een goede opleiding, maar dat levert op termijn ongetwijfeld op.

Met duaal leren kan je proeven van de voedingssector

De voedingsindustrie is in dit land de grootste industrie, wat maakt dat er ontzettend veel jobprofielen zijn. Zo heeft de voedingssector altijd nood aan technische profielen: denk aan onderhoudstechniekers, elektrotechniekers, techniekers procesautomatisatie, installateurs,… maar evengoed zoekt de voedingssector productiemedewerkers, magazijnmedewerkers, logistieke medewerkers, en verpakkers. Tenslotte is er in de voeding altijd plaats voor ambachtelijke profielen, zoals chocoladebewerkers en bakkers.

De voedingssector heeft met andere woorden diverse profielen nodig. En met een opleiding duaal leren kan je alvast een stukje proeven van een sector die ongeloof veel te bieden heeft. Ben je er nog niet helemaal uit? Kom meer te weten over duaal leren en hoe te starten.