Studierichting : Industriële wetenschappen: Informatica | Food At Work

De inhoud van de bachelor- en masteropleiding is opgebouwd rond vijf leerlijnen: wiskunde en wetenschappen, technologie, engineering, project en onderzoek, communicatie en bedrijfsmanagement. Wiskunde en wetenschappen komen in de eerste twee jaren aan bod en vormen de basis van de opleiding. De andere leerlijnen lopen door alle opleidingsjaren en nemen jaar na jaar toe in diepgang en complexiteit. Via keuzevakken kan je bovendien persoonlijke accenten leggen in je opleiding.

Het eerste jaar is volledig gemeenschappelijk voor alle opleidingen bachelor of science in de industriële wetenschappen. Je maakt hierin kennis met alle ingenieursdomeinen, wat je in staat stelt om met collega’s uit andere disciplines te communiceren. Dat onderscheidt een ingenieur van een professionele bachelor of een zuivere wetenschapper. In het tweede jaar maak je een keuze: bouwkunde, chemie, elektromechanica, elektronica-ICT of informatica. Je specialiseert je dan verder in het door jouw gekozen domein.

De theorie wordt aanschouwelijk gemaakt via oefeningen en in laboratoria, waar je de opgedane kennis aan de praktijk kunt toetsen. Een industrieel ingenieur stopt immers niet bij de theorie en de concepten: hij is pas tevreden als zijn toepassing echt werkt. Daarnaast staan ook projecten en/of stages al dan niet in het buitenland op het programma. Zo maak je al tijdens je studies kennis met het ingenieursberoep.

In vergelijking met de opleiding Industriële wetenschappen elektronica-ICT, afstudeerrichting ICT wordt veel meer de nadruk gelegd op netwerken, softwareontwerp en beheer van informaticasystemen dan op de elektronica achter de schermen.

Door het academische karakter krijg je een ruimere kijk op zowel het volledige ontwikkelingsproces van grote computerapplicaties als op het efficiënt beheren van gegevens, computerparken en netwerken. Bij de professionele bachelor informatica daarentegen focussen de toepassingen eerder op onderdelen in dat proces.

Voor wie?

  • Uitgesproken interesse voor wiskunde, technologie en wetenschappen is vanzelfsprekend.
  • Voorkennis van minstens vier uur wiskunde per week is onontbeerlijk.
  • Een specifieke voorkennis van opleidingsonderdelen zoals mechanica, elektriciteit en chemie is niet noodzakelijk.

De universiteiten organiseren voor kandidaat-studenten een starttoets. Deelname is voor deze richting verplicht en je moet je vooraf inschrijven.

Het laatste nieuws

Ontdek wat er leeft in de voedingssector

Created with Sketch.