De houdbaarheidsdatum van je browser is overschreden. Als je een eerdere versie dan Internet Explorer 11 gebruikt, ondervind je mogelijk geen optimale surfervaring op onze website.
Je browser is niet meer ondersteund
De houdbaarheidsdatum van je browser is overschreden. Als je een eerdere versie dan Internet Explorer 11 gebruikt, ondervind je mogelijk geen optimale surfervaring op onze website.
Ik neem het risico en ik ga verder met mijn huidige browser
Kaas is een van die producten die al eeuwenlang op vele favorietenlijstjes pronkt. Omdat ik er ook gek op ben, wilde ik er alles over weten en nu maak ik het gewoon zelf! Als kaasmaker ben ik vanaf stap één betrokken bij het productieproces. Eerst voeg ik stremsel en zuursel toe aan de melk en pers ik het mengsel samen in de gewenste vorm. Daarna dompel ik het geheel onder in zout, wat zorgt voor een stevige korst en een lange houdbaarheid. Bij sommige soorten meng ik ook kruiden of schimmels door de kaas of breng het op de korst aan. Als laatste moet de kaas rijpen. Dat kan enkele maanden tot meer dan een jaar duren. Ik volg het proces nauwkeurig op en draai regelmatig de kazen om.
Ik hou enorm van het ambacht zelf, maar het leuke is dat ik ook nog onder de mensen kom. Geregeld sta ik ook nog in de winkel om de kazen die ik heb gemaakt te verkopen. Ik volg zorgvuldig de voorraad op en heb zo vaak contact met leveranciers. Dat brengt ook wat administratie met zich mee. Ik ben bovendien heel goed op de hoogte van de laatste regels rond voedselhygiëne en voedselveiligheid. Achteraf wordt alles netjes gepoetst zodat we klaar zijn voor de volgende lading heerlijke kaas.
Ik heb geen specifieke studies moeten volgen om kaasmaker te worden. Mijn diploma secundair onderwijs volstond. Maar als je zelf een eigen kaasbedrijfje wil oprichten kan je bij Syntra en het volwassenenonderwijs terecht.