Over ons | Food At Work

Een stabiele werkgever

Wist je dat de voedingsindustrie een van de grootste industriële werkgevers in het land is? De 4500 voedingsbedrijven bieden werk aan ongeveer 90.000 arbeidskrachten en zoeken constant nieuwe werkkrachten. Elke dag staan er maar liefst 1500 vacatures open! Het aantal arbeidsplaatsen blijkt erg stabiel.

De sector geldt als buitenbeentje in het industriële landschap omdat hij minder conjunctuurgevoelig is. Daardoor betekent werken bij een voedingsbedrijf een veilige job.

Voor iedereen een baan

Moderne voedingsbedrijven zijn hoogtechnologische productiebedrijven. Om de productielijnen op te stellen en draaiende te houden, hebben de bedrijven heel wat technische profielen nodig (5 à 10%). Deze staan in voor het onderhoud van het machinepark en de infrastructuur. In de sector werken ook veel kortgeschoolden. Vaak werken die aan de productielijnen waar de voedingswaren van de band rollen (ongeveer 60%).

Zoals in elke hedendaagse sector is productontwikkeling en -verbetering een must om de concurrentie voor te blijven. In deze bedrijfstak zijn dan ook veel kwaliteitsverantwoordelijken en R&D-medewerkers (2 à 5%) actief.

Uiteraard werken in deze bedrijven ook administratieve medewerkers die instaan voor de logistiek, boekhouding, verkoop, marketing enz.

Traditie en innovatie

Brood bakken, bier brouwen, kaas maken ... De sector is diepgeworteld in onze cultuur. Sommige beroepen bogen zelfs op eeuwenoude tradities. Toch blijken de voedingsbedrijven erg innovatief. Ze bedenken voortdurend producten met nieuwe smaken en eigenschappen. Deze creativiteit kan gaan van een langere houdbaarheid tot een compleet nieuwe smaakbeleving.

Zo komt het dat er tientallen tot honderden nieuwe variaties thee, aardappelproducten of tortilla’s van de transportbanden rollen.

Veel bedrijven innoveren ook op technisch vlak: nieuwe machines of andere productiewijzen bieden vaak grote voordelen. Constante innovatie is dan ook een van de grote troeven van de sector.

Export als groeimotor

De sector kent veel kleine en middelgrote spelers die volop inzetten op nieuwe markten. Chocolade en bier zijn gekende voorbeelden van succesvolle exportproducten, maar wist je dat België ook wereldleider is op het vlak van diepvriesgroenten en aardappelproducten?

In veel nichesectoren spelen Belgische voedingsbedrijven een toonaangevende rol. De voedingssector exporteert jaarlijks voor 24 miljard euro. Dat is ongeveer 50% van de volledige omzet in de sector.

De voedingssector is een pijler van de Belgische industrie