Studierichting : Industriële wetenschappen: Bio-industriële wetenschappen | Food At Work

De opleiding tot industrieel ingenieur combineert een brede academische en wetenschappelijke basis met talrijke praktijktoepassingen. 
In de opleiding verwerf je via basisvakken veeleer toepassingsgerichte kennis. 
Je gebruikt die kennis vervolgens om bestaande toepassingen en ontwerpen te verbeteren of om systemen te optimaliseren in een specifieke bedrijfs- of sectorcontext. 
De klemtoon ligt op de vertaling van wetenschappen en polyvalente technologie naar oplossingen. 

De opbouw van het programma verschilt per universiteit. 
Meestal is er een gemeenschappelijke fase van 3 semesters.
Aan andere universiteiten kies je van in het eerste jaar opleidingsonderdelen in functie van de latere specialisatie of is er een beperktere gemeenschappelijke fase. 
De polyvalente basisvorming in wiskunde en wetenschappen staat centraal. 
Deze theoretische vakken krijgen hun toepassingen in diverse laboratoria. 

Gezien de verscheidenheid in vooropleiding van de studenten worden in meerdere universiteiten in het 1ste semester door middel van differentiatie in het curriculum, tekorten uit het secundair onderwijs voor wiskunde, fysica, chemie of technische vakken weggewerkt en/of worden in de eerste weken van september instapcursussen/introductiecursussen wiskunde, chemie, fysica, elektriciteit, Engels ingericht om leerstof op te frissen of op peil te brengen. 

Het eerste jaar bevat algemene, technisch-wetenschappelijke vakken zoals mechanica, elektriciteit, chemie, wiskunde en biologie. Vanaf het tweede jaar pas je die technisch-wetenschappelijke kennis toe op een waaier van aspecten rond bioprocestechnologie en de circulaire economie. In je derde bachelor heb je de keuze uit twee trajecten waarin verbredende vakken aangeboden worden voor één van de twee deelgebieden: de minor ‘Voedingsprocestechnologie’ en de minor ‘Groene technologie’. Al vanaf het eerste jaar wordt in een aantal vakken gebruik gemaakt van activerend leren, onder de vorm van individuele practica, groepswerken, projectwerk. Ook het werkveld wordt zo nauw mogelijk betrokken bij de opleiding via probleemgestuurd onderwijs, stage en bachelor- en masterproeven.

De universiteiten organiseren voor kandidaat-studenten een ijkingstoets. De toets is gebaseerd op leerstof van de richtingen uit het secundair onderwijs met minstens 4 uur wiskunde.
Deelname is voor deze richting verplicht en je moet je vooraf inschrijven. 
Voor info: http://www.ijkingstoets.be

Het laatste nieuws

Ontdek wat er leeft in de voedingssector

Created with Sketch.