Duurzaam waterbeheer: een verantwoordelijkheid van ons allemaal
Om voeding te produceren is veel water nodig. Omdat drinkbaar water steeds schaarser wordt, stelt de sector alles in het werk om de watervoetafdruk te verkleinen. Help jij mee?
Je browser is niet meer ondersteund
De houdbaarheidsdatum van je browser is overschreden. Als je een eerdere versie dan Internet Explorer 11 gebruikt, ondervind je mogelijk geen optimale surfervaring op onze website.
Ik neem het risico en ik ga verder met mijn huidige browser
De opleiding wordt gekenmerkt door een sterke nadruk op het wetenschappelijke aspect van de techniek. Het curriculum is dan ook, zeker de eerste jaren, sterk wiskundig en natuurwetenschappelijk getint.
De ingenieur vertaalt de wetenschappelijke kennis naar concrete technische toepassingen in verschillende domeinen. Inhoudelijk zijn er drie belangrijke basispijlers:
Vakken als economie, wijsbegeerte of psychologie kunnen aan het programma worden toegevoegd. De opbouw van het programma verschilt per universiteit.
De master leidt tot de beroepstitel van burgerlijk ingenieur.
In deze afstudeerrichting krijg je inzicht in de chemisch-technologische uitvoering van processen en leer je die processen beheersen. Denk hierbij aan het scheiden van mengsels bijvoorbeeld distilleren, aan chemische reacties bijvoorbeeld polymeriseren of aan het zuiveren van afvalwater. Hierbij staat telkens de studie van het proces, de beheersing ervan en de vormgeving of het ontwerp van de te gebruiken apparaten centraal. Zo richt de opleiding zich op het toepassen van deze kennis bij het ontwerp en de optimalisatie van industriële productieprocessen en bij het ontwikkelen van nieuwe technologische producten.
Voor wie?
De universiteiten organiseren voor kandidaat-studenten een starttoets. Deelname is voor deze richting verplicht en je moet je vooraf inschrijven.
Ontdek wat er leeft in de voedingssector
397 dagen geleden
Om voeding te produceren is veel water nodig. Omdat drinkbaar water steeds schaarser wordt, stelt de sector alles in het werk om de watervoetafdruk te verkleinen. Help jij mee?
498 dagen geleden
De meerderheid van de Belgen wil graag meer bewegen en evenwichtiger eten. De reden om het niet te doen? Tijdsgebrek. En dat terwijl een gezonde levensstijl je net tijd oplevert: zes extra levensjaren, om precies te zijn. Deze snelle tips zetten je alvast op het juiste spoor.
598 dagen geleden
Duurzaam ondernemen is voor bakkerijbedrijf Copains Group uit La Louvière even essentieel als bloem voor brood. Niet alleen op milieuvlak, want ook het welzijn van de medewerkers is topprioriteit. Zo kwamen er innovatieve oplossingen voor fysieke klachten in samenwerking met de werknemers, én met steun van het Loopbaanfonds. Celine Martin, Plant Manager, licht toe hoe het bakkerijbedrijf (letterijk) de last op de werkvloer heeft verlicht.