Nieuws : Welzijn werknemers topprioriteit bij bakkerij Copains | Food At Work

Duurzaam ondernemen is voor bakkerijbedrijf Copains Group uit La Louvière even essentieel als bloem voor brood. Niet alleen op milieuvlak, want ook het welzijn van de medewerkers is topprioriteit. Zo kwamen er innovatieve oplossingen voor fysieke klachten in samenwerking met de werknemers, én met steun van het Loopbaanfonds. Celine Martin, Plant Manager, licht toe hoe het bakkerijbedrijf (letterijk) de last op de werkvloer heeft verlicht.

Luisteren naar wat werknemers willen

Copains werd geconfronteerd met fysieke klachten op de werkvloer. Het nam de verzuchtingen van de werknemers ernstig en besloot om de pijnpunten snel en efficiënt aan te pakken. Met steun van het Loopbaanfonds – dat optimalisatie van de werkomstandigheden als belangrijke pijler heeft  - luisterde het management naar de noden en wensen van alle medewerkers. 

Plant Manager Celine Martin is verantwoordelijk voor het operationele gedeelte van de site. Zij volgt de werkomstandigheden van alle werknemers op. Ze vond het belangrijk om in dialoog met de medewerkers op zoek te gaan naar oplossingen. “Wij zijn een team en onze werknemers zijn het hart van onze activiteiten en van onze onderneming. Wij kunnen alleen maar slagen in onze job als we iedereen goed begeleiden op de werkvloer. Hun input is dus super belangrijk.”, aldus Celine. 

Rugklachten en hoge werkdruk slim aanpakken

De dialoog bracht twee pijnpunten aan het licht. Celine geeft meer uitleg: “Ten eerste bleek het manueel tillen van het deeg erg slopend voor onze bakkers, waardoor ze kampten met rugklachten. Ten tweede was er een hoge werkdruk omdat de bakkers elk brood manueel in de oven moesten leggen.” 

Hoge werkduk is niet alleen mentaal belastend, het vergroot ook het risico op arbeidsongevallen. Copains besloot om te investeren in technologieën en de juiste materialen om de problemen die de medewerkers hadden aangekaart, aan te pakken. Celine licht toe: “We hebben nieuwe liftsystemen laten installeren, waardoor het manueel tillen wordt vervangen door een automatisch systeem. Hierdoor wordt het werk voor onze bakkers een pak minder zwaar. Met een betere ergonomie en een lager risico op arbeidsongevallen als gevolg.”

“We hebben ook ovenkarren aangekocht. De bakkers leggen de broden op deze karren en rijden ze vervolgens in de oven. Hierdoor wordt hun werk eenvoudiger, veiliger en winnen ze kostbare tijd waardoor ook de werkdruk vermindert.” 

Minder fysieke klachten, betere werksfeer

Dankzij de investeringen zijn de klachten verminderd én daalde ook de vermoeidheid aan het einde van een shift. Dat leidt vandaag de dag tot een betere werksfeer en een grotere tevredenheid. Ook Celine verdient graag haar boterham bij Copains. Ze vertelt ons waarom. “In onze bedrijfscultuur is samenwerken, transparantie en welzijn op het werk belangrijk. De hiërarchie is hier heel horizontaal, iedereen maakt deel uit van de ‘Copains familie’. Bovendien is het gewoon tof dat je samen een product maakt waar zo veel mensen dagelijks van genieten!”

Ben jij net als Celine gebeten door aankoop en logistiek? En wil jij innovatieve voedingsbedrijven zoals Copains helpen om hun operationele processen gesmeerd te laten lopen? Check dan onze vacatures.