Nieuws : Ergonomisch werken is gelukkiger werken – deel 2 | Food At Work

Voedingsbedrijven hechten steeds meer belang aan het welzijn van hun medewerkers. Ze hechten dan ook veel belang aan een goede en comfortabele werkhouding. Hoe maken ze daar werk van? Door de lichamelijke belasting tot een minimum te beperken. Het Loopbaanfonds van de voedingsindustrie biedt hen daarvoor de juiste instrumenten.

Tip 4: ga voor een ergonomische werkhouding

Toegegeven, wij zitten soms ook onderuitgezakt op onze bureaustoel of plakken voorovergebogen tegen ons beeldscherm. Maar het loont om jezelf discipline op te leggen als het gaat over werkhouding. Dat betekent voor bureaumensen: rechtop zitten, laptop op een standaard om je nek minder te belasten, je muis durven loslaten (ze gaat heus niet lopen) als je ze niet gebruikt, enzovoort. Dit geldt ook voor telewerk!

 

Voor productiemedewerkers is werkhouding uiteraard ook belangrijk. Zij zitten minder, maar ook staan, lopen en tillen kunnen slecht voor je lichaam zijn. Moet je vaak een draaibeweging maken aan de productielijn? Doe het dan met heel je lichaam en draai met je voeten mee. Moet je lasten tillen? Weet dan dat schuiven of rollen ergonomischer is, dat je lasten beter met een collega dan alleen draagt, en dat je beter door je benen dan door je rug gaat. Het is nóg beter om niets te tillen. Er bestaan liftsystemen en karren op maat van de voedingssector die het werk voor productiemedewerkers aangenamer maken. 

 

Tip 5: leef gezond, beweeg voldoende

De tips die we hier en in de vorige blogpost over ergonomie meegeven, gelden uiteraard ook voor je leven voor en na het werk. Het zou jammer zijn om de tips thuis onder de mat te vegen. Denk aan je houding aan de eettafel, voor het aanrecht of in de zetel. Maar ook aan het werk in de tuin, klusjes in huis, ravotten met de kinderen … Kortom, het leven zoals het is.

 

Alles begint bij jou

Door je gedrag te veranderen, kan je al heel wat oplossen. Denk aan onze tips over werkhouding en besef dat een open communicatie over je klachten ook een belangrijke stap is. Alleen als werkgevers weten wat er misloopt, kunnen ze er iets aan doen. Anders blijft het vaak bij vermoedens en die zijn minder confronterend dan feiten. 

 

Het Loopbaanfonds biedt steun

Via het Loopbaanfonds kan jij (en je werkgever) werk maken van ergonomie op de werkvloer. Ontdek de opleidingen die je kan volgen, de oplossingen die er zijn voor repetitief werk en laat een ergonomiescan uitvoeren die de ergonomische risico’s in kaart brengt, met een bijbehorend actieplan op maat van jouw voedingsbedrijf. 

Meer info op www.loopbaanfonds.be

 

Meer tips over ergonomisch werken vind je in deel 1 van deze reeks.