De houdbaarheidsdatum van je browser is overschreden. Als je een eerdere versie dan Internet Explorer 11 gebruikt, ondervind je mogelijk geen optimale surfervaring op onze website.
Je browser is niet meer ondersteund
De houdbaarheidsdatum van je browser is overschreden. Als je een eerdere versie dan Internet Explorer 11 gebruikt, ondervind je mogelijk geen optimale surfervaring op onze website.
Ik neem het risico en ik ga verder met mijn huidige browser
Grondstoffen verwerken, producten bereiden en verpakken, de strikte hygiënevoorschriften toepassen … Om een veilig en kwalitatief voedingsproduct af te leveren, is veel drinkbaar water nodig.
Fevia’s doelstelling? Tegen 2025 20% minder water verbruiken ten opzichte van 2010. Draag ook jij je steentje bij?
Thuis zijn we ons doorgaans meer bewust van ons waterverbruik. Omdat we zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van onze woning. En omdat we de rekening betalen, natuurlijk.
Op het werk valt die verantwoordelijkheid weg. Een lekkende kraan of een toilet dat doorloopt? Tenzij je instaat voor het onderhoud, is het natuurlijk niet jouw taak om de gereedschapskist boven te halen. Wat je wel kan doen? Een lek onmiddellijk melden. Zo voorkom je dat er honderden liters water verloren gaan voor het probleem wordt verholpen.
Ook in de keuken kan je duurzamer omgaan met water. Weet dat een zuinige, volle vaatwasser stukken minder water verbruikt dan afwassen met de hand. Is er geen vaatwasser? Laat de afwas weken in de gootsteen voor je aan de slag gaat en spoor je collega’s aan hetzelfde te doen. Laat de kraan liever niet lopen maar spoel af in een aparte teil.
Kraantjeswater drinken is de meest duurzame manier om gehydrateerd te blijven. Toch gaat er heel wat water verloren: veel mensen laten de kraan eerst koud lopen voor ze hun glas of herbruikbare fles vullen. Verzamel het lauwe water in een teiltje om later je afwas mee te doen. Of spoor je verantwoordelijke aan om een waterfontein waar direct koud drinkwater uitkomt te installeren. Maak er ook een gewoonte van om het overschot aan water in de waterkoker bij te houden. Vul er de afwasteil of gieter mee.
Vlaamse kmo’s die op vestigingsniveau minstens 500 kubieke meter verbruiken, kunnen een beroep doen op VLAIO om hun waterverbruik te onderzoeken.
Bij de Tiense Suikerraffinaderij maken ze al langer werk van duurzaam waterbeheer. Zo is het bedrijf naast suikerproducent ook een belangrijke waterproducent. Directeur Jan Ingels legt uit: “Een suikerbiet bestaat voor 75 tot 80% uit water. Tussen september en januari, de periode waarin we de bieten verwerken, produceren we genoeg om honderden olympische zwembaden te vullen. Dat restwater hergebruiken we in onze productie. En in periodes van droogte stellen we het na zuivering beschikbaar aan landbouwers om er hun grond mee te irrigeren.”
“Omdat er in België ook een tekort aan drinkwater dreigt te ontstaan, willen we een stap verder gaan. Met het project Tiense Watervelden komt ons restwater na een gepaste voorbehandeling terecht in bufferbekkens net buiten de stad, op de oude vliegbasis. Daar verwerkt een nieuw waterbehandelingsstation het water tot drinkbaar water en water dat geschikt is voor irrigatie.”
“De Watervelden liggen op drie kilometer van ons hoofdkantoor. Dat maakt het tastbaar.”
- Didier Goffin, procesmanager bij Tiense Suikerraffinaderij
Naast de praktische functies, zal het project ook ecologische en recreatieve waarde hebben. De bekkens creëren een unieke biotoop voor planten en dieren én bieden ruimte om aan watersport te doen. Een aangelegd strand maakt van de Watervelden een broodnodig plekje voor omwonenden om te ontspannen.
Als procesmanager is Didier Goffin nauw betrokken bij het project. “We zijn allemaal enthousiast en fier om hier mee aan de kar te trekken”, vertelt hij. “De Watervelden liggen op drie kilometer van ons hoofdkantoor. Dat maakt het tastbaar.”
“Duurzaamheid zit sowieso verankerd in ons DNA”, zegt Didier. “Een project van dit formaat is schitterend natuurlijk. Maar ook de kleine initiatieven hebben hun impact. Zo moet ik bijvoorbeeld toegeven dat ik vroeger mijn afval niet sorteerde. Sinds we dat op kantoor wel doen, ben ik daar thuis ook mee bezig. En mijn dieselwagen met 200 pk heb ik ingeruild voor een kleinere hybridewagen. Collega’s die dichterbij wonen maken massaal gebruik van hun leasefiets.”
Hopelijk kunnen ze in de toekomst met de leasefiets naar de Tiense Watervelden voor een dagje watersporten of vogels spotten.