Nieuws : Copains, de duurzame bakkerij | Food At Work

Bakkerijbedrijf Copains Group uit La Louvière gaat resoluut voor kwaliteit en duurzaamheid. De innovatieve bakkerij werkt sinds 2015 uitsluitend samen met Belgische boeren, zet in op circulariteit en doet heel wat inspanningen om de CO2-uitstoot van de productie terug te dringen. We spraken met Audry Michaux - Financial & Impact Manager - die het duurzame succesrecept van het bedrijf voor ons uit de doeken deed.

Korte keten: 100% Belgische tarwe

Amper één op tien broden is gemaakt van Belgische tarwe. Copains Group vond het hoog tijd om dat cijfer te laten rijzen. Sinds 2015 werkt het bakkerijbedrijf enkel samen met Belgische boeren. Audry licht toe: “We werken enkel met lokale leveranciers die in een straal van zo’n 70 KM rond ons bedrijf liggen. Hierdoor kunnen we een groot deel van de CO2-uitstoot verminderen, maar ook onze kwaliteit garanderen.” 

Bakkerij met duurzaamheidslabel Bcorp

Niet alleen de samenwerking met lokale partners maar ook het ISO 14001-certificaat waarborgen de kwaliteit bij Copains. En dat is nog niet alles, sinds oktober 2022 is de bakkerij bezig met het behalen van een Bcorp-certificering, een duurzaamheidslabel voor bedrijven met een grote positieve impact op mens en milieu. Audry vult aan: “Naast de inspanningen die we doen om onze CO2-uitstoot te verminderen, voorzien onze zonnepanelen in de helft van ons totale energieverbruik.”

Minder restafval: inzetten op circulariteit

Ook al vermijdt Copains zoveel mogelijk overproductie, afval blijft onvermijdelijk. Jaarlijks wordt 150 ton onverkocht brood gerecycleerd.  “We doneren veel aan de voedselbank, maar we werken ook samen met organisaties zoals Trotec die restjes verwerkt in menselijke en dierlijke voeding. Met onze patisserie Richard testen we momenteel de mogelijkheid om ons onverkochte brood te hergebruiken voor menselijke consumptie.”

Copains werkt ook samen met het Brussels Beer Project, waarbij bierdraf - een restproduct van granen – wordt verwerkt één van de broden, de BBP. “Je ziet, we zetten volop in op circulariteit.”, aldus een fiere Audry. 

Daarnaast neemt Copains deel aan Farm For Good - een pilootproject dat inzet op biologische en regeneratieve landbouw - waarbij de focus ligt op het verbeteren van de bodemkwaliteit, het herstellen van de biodiversiteit en het besparen op hulpbronnen.

Copains, groeibedrijf met een visie

Audry werkt nu 4 jaar als Financial & Impact Manager bij Copains Group. Concreet zet ze zich in voor het financieel beheer en volgt ze de impact en emissiestrategie van Copains op. Als we haar vragen waarom ze graag bij het bakkersbedrijf werkt, antwoordt ze: “Copains is een bedrijf volop in groei. Het is een heel dynamische werkomgeving. Elke ochtend ziet er anders uit en je weet nooit wat de dag brengt. Voor mij is dat belangrijk.  Daarnaast kan ik mij vinden in de visie van het bedrijf: goed, lokaal, duurzaam en eerlijk brood maken.”

Ook voor financiële profielen is de voedingssector enorm boeiend. Wil jij je brood verdienen in een innovatief voedingsbedrijf als Copains? Check onze vacatures