Nieuws : Beter in je vel? Blijf in beweging! | Food At Work

De meerderheid van de Belgen wil graag meer bewegen en evenwichtiger eten. De reden om het niet te doen? Tijdsgebrek. En dat terwijl een gezonde levensstijl je net tijd oplevert: zes extra levensjaren, om precies te zijn. Deze snelle tips zetten je alvast op het juiste spoor.

 • 65% van de Belgen wil meer sporten.
 • 7 op de 10 Belgen hebben de intentie om evenwichtiger te eten.
 • Maar 21% van de werknemers vindt dat hun werkgever belang hecht aan gezondheid op het werk.

 

Meer bewegen in je dagelijkse leven

Of je nu een zittend beroep hebt of je je werkuren voornamelijk op de been doorbrengt: hoog intensief bewegen doen we allemaal te weinig. Want naast wandelen en vaker de trap of de fiets nemen, is het belangrijk om je hart sneller te doen slaan. 

We maken een onderscheid tussen licht, matig en hoog intensief bewegen: 

 • Doe elke dag aan laag intensieve beweging. Dit voelt niet of nauwelijks als een inspanning: staand bellen, wandelen, … 
 • Doe een paar keer per week aan matig intensieve beweging. Dit doet je hart sneller slaan maar doet je niet naar adem happen: naar het werk fietsen, de trap nemen, ramen wassen, stofzuigen, recreatief zwemmen, … 
 • Doe minstens een keer per week aan hoog intensieve beweging. Dit versnelt je hartslag en je ademhaling. Je begint te zweten en praten wordt moeilijker: lopen, een basket- of voetbalmatch, stevig doorstappen in het bos, … 

Breng je het grootste deel van je dag achter een computer door? Maak er dan een punt van om elk half uur de benen te strekken. 

 • Loop naar het toilet op een andere afdeling of verdieping om extra stappen te pakken. Zelfde tip voor de koffiemachine of printer. Verplaats de toestellen eventueel verder weg van je werkplek. 
 • Afwisselend zittend en staand werken vermindert rug-, schouder- en nekklachten. Wil je je werkgever overtuigen te investeren in zit-sta bureaus? Verschillende studies tonen aan dat rechtstaand werken je tot wel 50% productiever maakt. Een win-winsituatie dus. 
 • Neem je het openbaar vervoer naar je werk? Stap op de terugweg een halte vroeger af en leg de rest van de rit te voet af of met de fiets. Da’s goed voor je lijf én je geest, want lichaamsbeweging maakt je hoofd vrij. Zo blijven je werkzorgen ook echt op ’t werk. 

Beweeg je meer, dan moet je ook meer drinken. Minstens 1,5 liter water per dag, om precies te zijn. Krijg je het in de loop van de dag moeilijk om geconcentreerd te blijven? Merk je een dip op in je humeur? Dan is de kans groot dat je lichaam water nodig heeft en behoor je waarschijnlijk tot de 60% Belgen dat te weinig water drinkt.

Dorst gaat lang onopgemerkt voorbij. Bovendien verwarren we het vaak met honger, waardoor we sneller naar een snack grijpen dan een glas water.

 • Zet een karaf of herbruikbare fles dicht bij je werkplek. 
 • Wissel af met thee (zonder suiker of zoetstof) of water met komkommer, citroen, munt, …

 

Fitter op het werk

Bedrijven in de voedingssector zijn elke dag met voeding en dus ook met gezondheid bezig. Zelfs als hun producten eerder onder de categorie “verwennerijen” vallen. Chocoladeproducent Libeert bijvoorbeeld zet welzijn op de werkvloer hoog op de agenda. Niet omdat de medewerkers te veel snoepen, maar omdat ze – net als 45% van de Belgische werknemers – willen dat hun werkgever hen actief motiveert om gezonder te leven. 

Resultaten van een enquête vormen de basis van een nieuw welzijnsbeleid. Een concreet plan dat gezonder eten en meer bewegen wilt stimuleren, maar ook topics als deconnecteren, beter slapen en meer samenhorigheid belicht. 

Uit dat welzijnsbeleid ontstond de projectgroep EnVie, een initiatief voor en door de medewerkers. Omdat iedereen wel iemand binnen de groep kent, blijft de drempel om activiteiten of thema’s voor te stellen heel laag. Zo wilden ploegmedewerkers weten hoe ze tijdens de nachtshift hun energie op peil houden. Daarop werd de opleiding ‘gezonde voeding bij ploegenarbeid’ georganiseerd waar een expert praktische tips geeft. 

Fabienne, verantwoordelijke decoratie holle figuren, is enthousiast over het programma. “De activiteiten zijn een mooie aanvulling op de teambuildings die we al deden”, vindt ze. Valérie, verantwoordelijke voor de leveringen en stalen, en medewerker bij het R&D-team, is het daarmee eens: “EnVie geeft ons de mogelijkheid om de dingen te doen waar we thuis de tijd niet voor nemen. Bovendien kunnen we elkaar motiveren. Dat helpt om onze doelen te behalen.” 

“Door kort op de bal te spelen weten onze medewerkers dat we hun wensen serieus nemen”, vertelt Marika Maton, hr manager bij Libeert. “Op concrete resultaten is het nog even wachten, maar de initiatieven worden alvast goed onthaald. En dat stemt ons optimistisch!”