Bakker staat al jaren op de knelpuntberoepenlijst van de VDAB. Dat ligt echter niet altijd aan een tekort aan kandidaten. Door de opkomst van supermarkten verdwijnt de warme bakker stilaan uit het straatbeeld, maar zien we ook dat dit ambacht gepassioneerde zielen blijft aantrekken. Wij vertellen je graag waarom jij de volgende bent!

Vanaf het moment dat je handen het deeg aan het kneden zijn, ben je omringd door de heerlijke geuren van vers brood, patisserie, banket en chocolade. Vandaar dat al eens gezegd wordt dat bakken therapeutisch werkt. Dus stel je voor dat dit dagelijkse kost is! Kan jij aan de lokroep weerstaan? 

 

1. Onmiddellijk aan het werk!

 

Het grote voordeel aan een knelpuntberoep is dat je vrijwel meteen aan de slag kunt. Ook wanneer je niet de juiste scholing genoten hebt, bieden veel bakkerijen de kans om je tijdens een stage - vaak in combinatie met een opleidingstraject - te kneden tot een volwaardig bakker. Laat je dus niet afschrikken door een gebrek aan ervaring, met een leergierige houding zet je meteen een grote stap richting een vast contract.

 

2. Zelfstandige of loontrekker?

 

Er zijn misschien minder bakkers dan 25 jaar geleden, toch loopt de Belg nog steeds warm voor kraakvers brood en banket. Heb je voldoende ervaring in huis, kies dan voor een avontuur als zelfstandige. De opbrengsten van de hoogdagen in het weekend vloeien op die manier weer terug naar jouw zaak; een flinke beloning voor al die noeste arbeid. Heb je liever wat meer garantie op werkzekerheid? Dan heb je de vacatures maar voor het uitkiezen!

 

3. Aan de slag bij een industriële bakker?

 

Met een bakkersopleiding op zak kan je ook aankloppen bij een industriële bakkerij. Daar kan je nog steeds je vak beoefenen, maar krijg je een normaler uurrooster voorgeschoteld. Bovendien zijn er in een bedrijf met een groter personeelsbestand tal van doorgroeimogelijkheden.  

 

4. Minder zwaar en afwisselend.

 

De unieke arbeidsomstandigheden schrikken sommige kandidaten af. Nochtans is door de komst van ergonomische machines die impact een stuk lichter geworden. Ook is het werk erg afwisselend. Bakkers hebben niet enkel een divers aanbod, vaak zal je ook de kans krijgen om jouw zelfgemaakte zoete broodjes in de winkel te verkopen. 

 

5. Dagelijks brood.

 

Doordat je de mensen van hun dagelijks brood (en al dat ander lekkers) voorziet, speel je een prominente rol aan menig keukentafel. Daarmee is bakker niet enkel een dankbare stiel, het brengt ook lekker brood op jouw plank, letterlijk en figuurlijk. 

 

Overtuigd? Bekijk hier het jobprofiel, de vacatures en opleidingsmogelijkheden.