Bedrijf : Ter Dolen | Food At Work

Ter Dolen

Houthalen Helchteren

Ter Dolen

Een hypermoderne brouwerij in een unieke historische setting

Na een meeslepende geschiedenis die teruggaat tot de 13e eeuw, gaf zaakvoerster Mieke Desplenter in 1993 een nieuwe bestemming aan kasteel Ter Dolen in Houthalen-Helchteren. Er volgde een grondige renovatie en een jaar later was Kasteelbrouwerij de Dool geboren. En een kwarteeuw later staat er nog steeds een hypermoderne brouwerij in een uniek decor waar met hart en ziel abdijbieren worden gebrouwen.  

De bieren van Ter Dolen worden ambachtelijk en met veel zorg en aandacht voor kwaliteit gebrouwen. En dat leverde nog geen vijftien jaar na de oprichting van de brouwerij een mooie erkenning op. Sinds 2008 dragen Ter Dolen Blond, Donker en Tripel als eerste Limburgse bieren het label “Erkend Belgisch Abdijbier”. Later werden ook Ter Dolen Kriek, Armand en Winter aan dat lijstje toegevoegd. 

Elke zaterdag en zondag worden rondleidingen georganiseerd waar de locatie en het brouwproces onder de loep worden genomen. Daarnaast kunnen bezoekers ook terecht in het aangrenzende proef- en praatcafé om er te genieten van de biertjes, een hapje én de setting. 

Alles onder één dak

De brouwerij bevat zes cilinder conische gist- en lager tanks uit roestvrijstaal en grote brouwketel met een capaciteit van 25 hectoliter per brouwsel. Op jaarbasis ligt de productie op meer dan 5.000 hectoliter bier. Er wordt vooral gemikt op een lokale afzetmarkt, rond de kerktoren, zodat het bier maar een korte afstand hoeft af te leggen en steeds vers is. Toch kan je ook ver buiten de landsgrenzen een bier van Ter Dolen tegenkomen.

Sinds 2013 beschikt de brouwerij over een eigen bottelarij en een nieuw magazijn met warme kamer. Daardoor heeft Ter Dolen alles in huis om zowel te brouwen als af te vullen en vervolgens hun bieren te verdelen. Dankzij de inspanningen van een kleine groep vaste medewerkers blijft de brouwerij een gestage groei kennen wat hen in staat stelt regelmatig op zoek te gaan naar talent om hun team te komen versterken. 

Ter Dolen

Werknemers

4

Sector

Vervaardiging van dranken

Praktisch

  • Eikendreef 21
    3530 Houthalen Helchteren