De houdbaarheidsdatum van je browser is overschreden. Als je een eerdere versie dan Internet Explorer 11 gebruikt, ondervind je mogelijk geen optimale surfervaring op onze website.
Je browser is niet meer ondersteund
De houdbaarheidsdatum van je browser is overschreden. Als je een eerdere versie dan Internet Explorer 11 gebruikt, ondervind je mogelijk geen optimale surfervaring op onze website.
Ik neem het risico en ik ga verder met mijn huidige browser
Maar wist je dat er amper 3% van het gebruikte graan in ons bier effectief afkomstig is uit België? Het gros van het graan wordt geïmporteerd uit het buitenland. Enkele jaren geleden is de brouwerij daarom stappen beginnen zetten om hier verandering in te brengen. Zij zijn een netwerk gestart met 12 lokale bioboeren in een straal van 25 km rond de brouwerij. Wij spraken met Lucas Van den Abeele, projectcoördinator bij brouwerij 3 Fonteinen, die instaat voor de uitbouw van dit netwerk en één van de trekkers is om terug een geuze op de markt te brengen die gebrouwen is met 100% Belgisch graan.
Lucas kwam tijdens zijn thesisjaar Agro-ecologie in contact met brouwerij 3 Fonteinen. Hij schreef samen met professor Marjolijn Visser en boer Thijs de proefopzet om brouwer en boer weer nauwer te laten samenwerken om terug lokale Oude Geuze uit het Pajottenland te steken. Wist je trouwens dat de naam ‘Oude Geuze’ wettelijk beschermd is? De naam voor dit streekproduct mag enkel gebruikt worden wanneer er aan strenge kwaliteitseisen is voldaan. We komen hier later op terug.
We hebben het traditionele aspect al een paar keer aangehaald, maar hoe wordt zo’n geuze nu eigenlijk geproduceerd? Een eerste belangrijk detail is de duurtijd van het brouwproces. “Een gewone pint brouw je op 6 tot 8 weken,” licht Lucas toe. “Ons brouwproces verloopt veel trager, omdat wij lambiek brouwen en geuze steken. Laten we starten bij Lambiek. Dit bier wordt – zoals een gewone pint – gebrouwen met mout van gerst en tarwe, maar het gistingsproces loopt helemaal anders. Lambiekbrouwers voegen geen gist toe aan hun brouwsel, maar werken met een proces van spontane gisting. Het bier gist in een open kuip waarbij natuurlijke gist- en bacteriesoorten hun werk doen. Vervolgens laten ze het bier verder rijpen op oude wijnvaten.” Het hele gistingsproces duurt ongeveer 2,5 tot 3 jaar.
Vervolgens wordt geuze gestoken uit de lambiek. Dit betekent dat er drie soorten lambiek gemengd worden: lambiek van 1, 2 en 3 jaar. Daarna moet de geuze nog enkele maanden verder hergisten op de fles. “Door het specifieke brouwproces, duurt het in totaal ongeveer 4 jaar eer je een geuze hebt,” gaat Lucas verder. “Onze eerste graanoogst was in 2018, maar toen werkten we nog maar samen met twee bioboeren. Ondertussen zijn we al drie jaar helemaal autonoom in onze graanproductie, maar doordat het brouwproces 4 jaar duurt, hebben we momenteel nog geen flessen die voor 100% uit ons eigen biogecertificeerd graan bestaan. Vanaf volgend jaar verwachten we onze eerste flessen. Ik kan alvast wel een tipje van de sluier oplichten: de bieren die we tot nu toe van ons eigen graan hebben geproefd, smaken alvast heel erg lekker!” Het verhaal van Lucas illustreert alvast hoe nauw de voedingsindustrie nog verbonden is met traditionele processen.
Dat Lucas zijn thesis hem geen windeieren heeft gelegd, bewijst het feit dat hij nu projectcoördinator is bij 3 Fonteinen. Hij heeft er zijn vaste job van gemaakt om de connectie tussen boer en brouwerij weer te herstellen. Ben je geïnspireerd door zijn verhaal? Bekijk dan zeker eens de opleidingen Agro-biotechnologie en het jobprofiel Brouwer. Lucas zijn verhaal is alvast een mooi bewijs dat de voedingsindustrie tal van boeiende carrièremogelijkheden biedt.