Duurzaam waterbeheer: een verantwoordelijkheid van ons allemaal
Om voeding te produceren is veel water nodig. Omdat drinkbaar water steeds schaarser wordt, stelt de sector alles in het werk om de watervoetafdruk te verkleinen. Help jij mee?
Je browser is niet meer ondersteund
De houdbaarheidsdatum van je browser is overschreden. Als je een eerdere versie dan Internet Explorer 11 gebruikt, ondervind je mogelijk geen optimale surfervaring op onze website.
Ik neem het risico en ik ga verder met mijn huidige browser
De opleiding wordt gekenmerkt door een sterke nadruk op het wetenschappelijke aspect van de techniek. Het curriculum is dan ook, zeker de eerste jaren, sterk wiskundig en natuurwetenschappelijk getint.
De ingenieur vertaalt de wetenschappelijke kennis naar concrete technische toepassingen in verschillende domeinen. Inhoudelijk zijn er drie belangrijke basispijlers:
Vakken als economie, wijsbegeerte of psychologie kunnen aan het programma worden toegevoegd.
De master leidt tot de beroepstitel van burgerlijk ingenieur.
In deze afstudeerrichting krijg je inzicht in de chemisch-technologische uitvoering van processen en leer je die processen beheersen. In de master kies je uit twee profielen:
Procestechnologie
In het profiel Procestechnologie leer je chemische productie-eenheden ontwerpen, bouwen en runnen. Om te voldoen aan de eisen inzake milieueffecten, recyclagevereisten en energiebesparende maatregelen dienen productie- en verwerkingstechnieken voortdurend herdacht te worden.
Toekomstige ingenieurs dienen daarom ook inzicht te verkrijgen in het oplossen van bestaande milieuproblemen en in duurzame productiemethoden.
Materialen
Het profiel Materialen speelt in op de moderne trends en behoeften naar nieuwe materialen, zowel wat betreft ontwikkeling, productie als aanwending. Onderwijs en onderzoek lopen parallel en zijn toegespitst op een systematische studie van de relaties 'microstructuur - verwerking - macroeigenschappen' van metalen, keramische materialen en polymeren.
De opleiding behandelt de volledige materiaalcyclus: de grondstoffen, het vervaardigen van nieuwe materialen met vooropgestelde eigenschappen, de verwerking van materialen tot eindproducten voor specifieke toepassingen, het hergebruik en de afbraak van materialen.
Voor wie?
De universiteiten organiseren voor kandidaat-studenten een starttoets. Deelname is voor deze richting verplicht en je moet je vooraf inschrijven.
Ontdek wat er leeft in de voedingssector
395 dagen geleden
Om voeding te produceren is veel water nodig. Omdat drinkbaar water steeds schaarser wordt, stelt de sector alles in het werk om de watervoetafdruk te verkleinen. Help jij mee?
496 dagen geleden
De meerderheid van de Belgen wil graag meer bewegen en evenwichtiger eten. De reden om het niet te doen? Tijdsgebrek. En dat terwijl een gezonde levensstijl je net tijd oplevert: zes extra levensjaren, om precies te zijn. Deze snelle tips zetten je alvast op het juiste spoor.
596 dagen geleden
Duurzaam ondernemen is voor bakkerijbedrijf Copains Group uit La Louvière even essentieel als bloem voor brood. Niet alleen op milieuvlak, want ook het welzijn van de medewerkers is topprioriteit. Zo kwamen er innovatieve oplossingen voor fysieke klachten in samenwerking met de werknemers, én met steun van het Loopbaanfonds. Celine Martin, Plant Manager, licht toe hoe het bakkerijbedrijf (letterijk) de last op de werkvloer heeft verlicht.