Studierichting : Ingenieurswetenschappen: Chemie en materialen: | Food At Work

De opleiding wordt gekenmerkt door een sterke nadruk op het wetenschappelijke aspect van de techniek. Het curriculum is dan ook, zeker de eerste jaren, sterk wiskundig en natuurwetenschappelijk getint.

De ingenieur vertaalt de wetenschappelijke kennis naar concrete technische toepassingen in verschillende domeinen. Inhoudelijk zijn er drie belangrijke basispijlers:

  • de wiskundige basiskennis en -vaardigheden en hun ingenieurstoepassingen;
  • de wetenschapsvakken;
  • de ontwerpgerichte ingenieursvakken en de ingenieursattitude.

Vakken als economie, wijsbegeerte of psychologie kunnen aan het programma worden toegevoegd.

De master leidt tot de beroepstitel van burgerlijk ingenieur.

In deze afstudeerrichting krijg je inzicht in de chemisch-technologische uitvoering van processen en leer je die processen beheersen. In de master kies je uit twee profielen:

Procestechnologie

In het profiel Procestechnologie leer je chemische productie-eenheden ontwerpen, bouwen en runnen. Om te voldoen aan de eisen inzake milieueffecten, recyclagevereisten en energiebesparende maatregelen dienen productie- en verwerkingstechnieken voortdurend herdacht te worden.

Toekomstige ingenieurs dienen daarom ook inzicht te verkrijgen in het oplossen van bestaande milieuproblemen en in duurzame productiemethoden.

Materialen

Het profiel Materialen speelt in op de moderne trends en behoeften naar nieuwe materialen, zowel wat betreft ontwikkeling, productie als aanwending. Onderwijs en onderzoek lopen parallel en zijn toegespitst op een systematische studie van de relaties 'microstructuur - verwerking - macroeigenschappen' van metalen, keramische materialen en polymeren.

De opleiding behandelt de volledige materiaalcyclus: de grondstoffen, het vervaardigen van nieuwe materialen met vooropgestelde eigenschappen, de verwerking van materialen tot eindproducten voor specifieke toepassingen, het hergebruik en de afbraak van materialen.

Voor wie?

  • Je bent sterk geïnteresseerd in wiskunde en positieve wetenschappen.
  • Je hebt in het secundair onderwijs liefst een richting gevolgd met minstens zes uur wiskunde in de laatste jaren.
  • Je bent geboeid door de technologische aspecten van industriële toepassingen.
  • Je wilt het hoe en waarom van systemen, machines en installaties bestuderen en je bent bereid om hiervoor de wiskunde en de basiswetenschappen met enthousiasme en werklust grondig aan te pakken.
  • Aangezien je later vaak in leidinggevende posities terechtkomt, is het belangrijk dat je over de nodige communicatie- en sociale vaardigheden beschikt.

De universiteiten organiseren voor kandidaat-studenten een starttoets. Deelname is voor deze richting verplicht en je moet je vooraf inschrijven.

Het laatste nieuws

Ontdek wat er leeft in de voedingssector

Created with Sketch.