Duurzaam waterbeheer: een verantwoordelijkheid van ons allemaal
Om voeding te produceren is veel water nodig. Omdat drinkbaar water steeds schaarser wordt, stelt de sector alles in het werk om de watervoetafdruk te verkleinen. Help jij mee?
Je browser is niet meer ondersteund
De houdbaarheidsdatum van je browser is overschreden. Als je een eerdere versie dan Internet Explorer 11 gebruikt, ondervind je mogelijk geen optimale surfervaring op onze website.
Ik neem het risico en ik ga verder met mijn huidige browser
De opleiding omvat verschillende modules:
- Basis keuken: Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken verkrijgt men een inzicht in het werk in de keuken. De nadruk ligt op:
• schoonmaaktechnieken voor groenten en fruit
• voorbereiden van groenten en fruit
• afwegen en klaarzetten van ingrediënten
• een zicht krijgen op de sector met zijn verschillende mogelijkheden.
In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne en aan beroepshoudingen.
- Keukenbereidingen: De module 1 omvat het inoefenen van de basishandelingen en het voorbereiden van gerechten. Aan de hand van eenvoudige voorbereidingstechnieken leert men zijn meerdere helpen bij het voorbereiden en bereiden van gerechten. De nadruk ligt op:
• voorbereiden van vlees en gevogelte
• reinigen van vis
• de verschillende verkleiningstechnieken
• volgende kooktechnieken: voorkoken, koken, stoven, braden.
In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne en aan beroepshoudingen.
De module 2 omvat het aanleren van de basiskooktechnieken. De nadruk ligt op:
• het aanleren van de volgende kooktechnieken: pocheren, stomen, frituren, sauteren, roosteren, gratineren, bakken in de oven, smoren, doen glanzen, poeleren
• voorbereiden van vis
• bereidingen maken volgens recepten
• na de bereiding versnijden en portioneren.
In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne en aan beroepshoudingen.
- Traiteurkeuken: Deze module omvat het bereiden van een breed gamma van traiteurgerechten. De nadruk ligt op:
• toepassen van de kooktechnieken op gerechten in een traiteurkeuken
• aanleren van specifieke kooktechnieken voor een traiteurkeuken
• de gerechten op de juiste manier voorbereiden voor een banket of voor de verkoop in een traiteurwinkel.
In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne en aan beroepshoudingen.
- Winkelbediening traiteur: Aan de hand van de geëigende technieken verkrijgt men de vaardigheden die nodig zijn voor de bediening van de klanten in een traiteurwinkel. De nadruk ligt op:
• schikken van een toonbank in een traiteurwinkel
• aanvullen van een toonbank in een traiteurwinkel
• de klanten op de gepaste wijze onthalen en bedienen.
In deze module wordt veel aandacht besteed aan veiligheid en hygiëne en beroepshoudingen.
Download de modulaire opleidingsstructuur van het studiegebied Voeding hier.
Ontdek wat er leeft in de voedingssector
396 dagen geleden
Om voeding te produceren is veel water nodig. Omdat drinkbaar water steeds schaarser wordt, stelt de sector alles in het werk om de watervoetafdruk te verkleinen. Help jij mee?
497 dagen geleden
De meerderheid van de Belgen wil graag meer bewegen en evenwichtiger eten. De reden om het niet te doen? Tijdsgebrek. En dat terwijl een gezonde levensstijl je net tijd oplevert: zes extra levensjaren, om precies te zijn. Deze snelle tips zetten je alvast op het juiste spoor.
597 dagen geleden
Duurzaam ondernemen is voor bakkerijbedrijf Copains Group uit La Louvière even essentieel als bloem voor brood. Niet alleen op milieuvlak, want ook het welzijn van de medewerkers is topprioriteit. Zo kwamen er innovatieve oplossingen voor fysieke klachten in samenwerking met de werknemers, én met steun van het Loopbaanfonds. Celine Martin, Plant Manager, licht toe hoe het bakkerijbedrijf (letterijk) de last op de werkvloer heeft verlicht.