Nieuws : Kwaliteitsverantwoordelijke in een voedingsbedrijf: Neus voor kwaliteit, passie voor voeding | Food At Work

Ook in de voedingssector geraken sommige vacatures maar moeilijk ingevuld. De reden? Te weinig instroom vanuit het onderwijs. En dat terwijl de voedingsindustrie een bloeiende sector mét toekomst is. Zoals zo vaak is onbekend onbemind. Daar willen we met de rubriek 'Knelpuntberoep in de kijker' verandering in brengen. Deze keer zetten we de spots op de 'kwaliteitsverantwoordelijke' in een voedingsbedrijf.

Kwaliteit en voedselveiligheid staan al jaren hoog op de agenda bij overheden en consumenten. Voedingsbedrijven sparen kosten noch moeite om die kwaliteit en veiligheid op elk moment te garanderen. De kwaliteitsverantwoordelijke is de deskundige medewerker die daar op toeziet.

 

Hoe word je kwaliteitsverantwoordelijke?

Sommigen worden het door ervaring in een andere functie. Anderen studeren daarvoor onder andere dieetkunde, bio-ingenieurwetenschappen of voedingstechnologie, de richting waarop we ons hier focussen. Rode draad is dat je een passie hebt voor voeding, smaak, kwaliteit en veiligheid. Van graan tot brood, van melk tot kaas, van tomaat tot ketchup … je bent geboeid door elk aspect van voeding.

 

Wat krijgt een kwaliteitsverantwoordelijke zoal op zijn bord?

  • Het beroep van kwaliteitsverantwoordelijke is heel gevarieerd en verschilt van bedrijf tot bedrijf. Dit is een greep uit de mogelijke taken:
  • controle van de interne kwaliteitsnormen
  • opstellen en controleren van productspecificaties
  • garanderen dat voldaan wordt aan kwaliteitscertificaten
  • erop toezien dat geproduceerd wordt volgens de regels van de landen waarmee je bedrijf zaken doet
  • laboratoria aansturen voor analyses
  • klachten opvolgen en verbeteringen voorstellen
  • traceerbaarheid van voeding opvolgen
  • voedingswaarden berekenen en voedingstabellen opstellen
  • de etiketteringswetgeving opvolgen en toepassen
  • vinger aan de pols houden van voedingstrends

 

Een hele verantwoordelijkheid dus, maar ook een zeer afwisselend beroep dat een gespecialiseerde opleiding vereist.

 

Wat kan je nog doen met een diploma voedingstechnologie?

Als afgestudeerde bachelor voedingstechnologie ben je graag gezien in een waaier aan functies. Naast kwaliteitsverantwoordelijke kan je aan de slag als:

  • laborant voor de analyse van grondstoffen en producten
  • productontwikkelaar die producten en processen ontwikkelt en verbetert
  • technisch-commercieel afgevaardigde: je werkt als aan- of verkoper en gebruikt je technische kennis om producten aan de man te brengen
  • productieverantwoordelijke: je stuurt een productie-eenheid aan
  • milieuverantwoordelijke: je werkt mee aan milieukwesties binnen het bedrijf.

 

Je kan ook terecht bij de overheid, in het onderwijs en in de toeleverings- en dienstenbedrijven van de voedingsindustrie: onderzoekscentra, kwaliteitslabo's, distributiesector en bij grondstoffenleveranciers. Of je richt je eigen bedrijf op als zelfstandig kwaliteitsconsultant. Kortom, met een diploma voedingstechnologie en een neus voor kwaliteit kan je alle kanten uit.