De houdbaarheidsdatum van je browser is overschreden. Als je een eerdere versie dan Internet Explorer 11 gebruikt, ondervind je mogelijk geen optimale surfervaring op onze website.
Je browser is niet meer ondersteund
De houdbaarheidsdatum van je browser is overschreden. Als je een eerdere versie dan Internet Explorer 11 gebruikt, ondervind je mogelijk geen optimale surfervaring op onze website.
Ik neem het risico en ik ga verder met mijn huidige browser
In de voedingssector wordt vaak gewerkt met bederfbare grondstoffen en koeling is in vele fasen noodzakelijk. We trappen dan ook een open deur in als we zeggen dat dankzij een goede koeling voeding langer vers en houdbaar blijft. Maar zo eenvoudig is het niet. Koeling is een bewaarmethode die ervoor zorgt dat de kwaliteit, smaak en de samenstelling van het product nagenoeg niet wordt beïnvloed. Dat komt, eenvoudig gezegd, doordat koude temperaturen de groei van bacteriën vertragen.
Koelen is (veel) meer dan verlaging van de temperatuur. En elk voedingsbedrijf heeft zijn eigen noden en producenten van koelinstallaties bieden flexibele en hoogtechnologische oplossingen om te voldoen aan de behoeften van het bedrijf. Tegenwoordig is een ononderbroken koelketen de norm. Maar alles hangt af van met welke soort producten er wordt gewerkt. Er staan diverse koelmethoden ter beschikking om de groei van micro-organismen af te remmen doorheen de volledige productieketen.
HACCP staat voor Hazard Analysis & Critical Control Points. Dat betekent zoveel als het analyseren van risico’s en gevaren, en de stappen die daarin moeten worden genomen om voedselveiligheid te kunnen garanderen. Wat betreft koeling onderscheidt men vier kenmerken: temperatuurbeheersing bij bewaring, bij voedingsverwerking en uitgifte, bij afkoeling en parameters bij snelkoeling. Concreet houdt dit een reeks reglementeringen in rond hygiëne. Persoonlijke hygiëne, maar ook materialen en uitrusting. Hetzelfde geldt voor de installaties en hiermee wordt al rekening gehouden door productieruimtes goed in te delen en onderhoudsvriendelijk te maken.
Ben je geboeid door koeling? Dan kan je in het beroepssecundair een specialisatiejaar 'koeltechnische installaties' volgen! Ook bij Syntra zijn opleidingen mogelijk om alles te leren over de diverse koeltechnieken bij productie, bewaring en presentatie van voeding.