Nieuws : Innovatieve koeling in de voedingsindustrie | Food At Work

In de Europese Unie gelden strikte regels omtrent hygiëne en voedselveiligheid. En ook de eindconsument wil enkel en alleen de allerbeste kwaliteit en voeding die vers en veilig is voor consumptie. Daar ligt voor de voedingssector dan ook meteen één van de grootste uitdagingen. En de belangrijkste wapens in die strijd zijn koelen en vriezen. Een slechte koeling kan namelijk drastische gevolgen hebben voor de productie en opslag van voeding. Gelukkig staat de technologie niet stil en werkt de industrie tegenwoordig met innovatieve en flexibele koeloplossingen. Een koud kunstje.

Waarom koeling?

In de voedingssector wordt vaak gewerkt met bederfbare grondstoffen en koeling is in vele fasen noodzakelijk. We trappen dan ook een open deur in als we zeggen dat dankzij een goede koeling voeding langer vers en houdbaar blijft. Maar zo eenvoudig is het niet. Koeling is een bewaarmethode die ervoor zorgt dat de kwaliteit, smaak en de samenstelling van het product nagenoeg niet wordt beïnvloed. Dat komt, eenvoudig gezegd, doordat koude temperaturen de groei van bacteriën vertragen. 

Soorten koeling

Koelen is (veel) meer dan verlaging van de temperatuur. En elk voedingsbedrijf heeft zijn eigen noden en producenten van koelinstallaties bieden flexibele en hoogtechnologische oplossingen om te voldoen aan de behoeften van het bedrijf. Tegenwoordig is een ononderbroken koelketen de norm. Maar alles hangt af van met welke soort producten er wordt gewerkt. Er staan diverse koelmethoden ter beschikking om de groei van micro-organismen af te remmen doorheen de volledige productieketen. 

  • Dieptekoeling: Bij deze methode wordt rond het vriespunt gewerkt om vlees, vis en soms ook deegwaren te kunnen bewaren zonder dat deze bevriezen.
  • Contactkoeling: Hierbij wordt (vloeibare) voeding snel gekoeld; de temperatuur moet binnen de 90 minuten zakken van 70 °C naar 3 °C.  
  • Cryogeen koeling: In deze snelle en effectieve methode wordt stikstof of vloeibare koolstofdioxide rechtstreeks over de producten verdampt of onder de voeding gemengd.   
  • Luchtkoeling: Hier wordt luchtventilatie gebruikt om producten zo snel mogelijk af te koelen. 

HACCP

HACCP staat voor Hazard Analysis & Critical Control Points. Dat betekent zoveel als het analyseren van risico’s en gevaren, en de stappen die daarin moeten worden genomen om voedselveiligheid te kunnen garanderen. Wat betreft koeling onderscheidt men vier kenmerken: temperatuurbeheersing bij bewaring, bij voedingsverwerking en uitgifte, bij afkoeling en parameters bij snelkoeling. Concreet houdt dit een reeks reglementeringen in rond hygiëne. Persoonlijke hygiëne, maar ook materialen en uitrusting. Hetzelfde geldt voor de installaties en hiermee wordt al rekening gehouden door productieruimtes goed in te delen en onderhoudsvriendelijk te maken. 

Opleiding

 

Ben je geboeid door koeling? Dan kan je in het beroepssecundair een specialisatiejaar 'koeltechnische installaties' volgen! Ook bij Syntra zijn opleidingen mogelijk om alles te leren over de diverse koeltechnieken bij productie, bewaring en presentatie van voeding.