Nieuws : Drie topproducten die je niet van Belgische makelij zou verwachten | Food At Work

We zijn gekend voor onze chocolade, bieren en witloof. Over heel de wereld wordt ervan gesmuld. Maar onze voedingsbedrijven produceren ook topproducten die je niet meteen in ons land zou verwachten. In dit blogbericht zetten we er drie van in de kijker: saffraan uit Morkhoven, kaviaar uit Turnhout en schuimwijn uit Quévy-le-Grand in Henegouwen.

Sprankelende bubbels uit Henegouwen

Wijnbouw in België op zich is niks nieuws. In de schaduw van onze naam en faam als bierland, is de productie van wijn tussen 2006 en 2017 liefst vervijfvoudigd. In Vlaanderen staan vooral Vlaams-Brabant en Limburg bekend als grootste producenten van (schuim)wijnen, in Wallonië vindt het overgrote deel van de wijnbouw plaats in Henegouwen en Namen, al zijn wijndomeinen verspreid over het hele Belgische grondgebied. Wijn van eigen bodem wordt bovendien ook steeds kwalitatiever en kan in vele gevallen wedijveren met topwijnen uit bekende wijnlanden. 

 

Ook Belgische schuimwijnen winnen steeds meer aan populariteit. Zo getuige de verkiezing van de Cuvée Prestige 2014 Brut Blanc de Blancs tot de beste schuimwijn ter wereld in 2019, op het Brusselse Concours Mondial, waar schuimen en champagnes worden beoordeeld. De schuimwijn, gemaakt in het Waalse domein van Chant d’Eole in het Henegouwse Quévy-le-Grand, wist de bijna 350 internationale juryleden te overtuigen. Het wijndomein maakt jaarlijks zo’n 150.000 flessen en zijn steevast in een mum van tijd gereserveerd. In dezelfde wedstrijd in 2019 zijn bovendien nog acht andere van onze schuimwijnen in de prijzen gevallen, wat er enkel op wijst dat België zich steeds meer profileert als vooraanstaande wijnstreek. 

Het rode goud uit de Kempen

Wie aan saffraan denkt, droomt misschien spontaan weg bij exotische bestemmingen met kleurrijke markten en bazaars, aangezien vooral Iran, Marokko en Spanje bekende producenten zijn. Maar in het Kempische Morkhoven wordt het ‘rode goud’ lokaal gekweekt. Na een arbeidsintensief telingsproces – dé hoofdreden dat saffraan de duurste specerij ter wereld is - verwerken ze het nog tot saffraanmayonaise, saffraanazijn, saffraanadvocaat, saffraanijs en meer. Dat doen ze overigens ook nog eens zelf, ter plaatse. Helemaal uniek zijn ze niet, de grootste Belgische saffraankwekerij ligt in hartje Henegouwen, in Wasseiges, en er zijn nog enkele adressen in ons land waar het wordt geteeld en verder verwerkt in producten. 

Het zwarte goud uit Turnhout

België staat bekend om een hele reeks lekkernijen, maar kaviaar zal in weinig lijstjes naar voren worden geschoven. En toch, de Royal Belgian Caviar uit Turnhout kweekt zelf verschillende soorten steur van waaruit sinds 2002 kaviaar wordt gewonnen. Daarmee is het de eerste en enige producent in ons land. Net als bij saffraan gaat ook hier een intensief productieproces aan vooraf, wat ook de prijs van kaviaar de hoogte instuwt. Van zodra de eitjes rijp zijn, moet snel worden gehandeld: oogsten, ziften, spoelen, uitlekken, licht pekelen en verpakken in zo’n twintig minuten tijd. Het zwarte goud van Belgische bodem wordt goed gesmaakt en wereldwijd geroemd om haar kwaliteit. Jaarlijks wordt zo’n 5 ton geproduceerd, waarvan de helft bestemd is voor buitenlandse markten.