Nieuws : Automatisatie in de voedingssector: geen robots zonder mensen | Food At Work

Steeds meer machines nemen manuele taken in de voedingsindustrie over. Er zijn veel voordelen aan verbonden: hogere productie, lagere werkdruk … en toch is er angst op de werkvloer. Want pikken die robots geen jobs in? We zien in de praktijk vooral dat automatisatie impact heeft op de jobinhoud. Voedingsbedrijven die werk willen maken van automatisatie en hun productiemedewerkers daarop willen voorbereiden, kunnen voor subsidies en advies terecht bij Het Loopbaanfonds.

Vele (robot)handen maken licht werk: de voordelen

Productiemedewerkers met lichamelijke klachten moeten vaak zware lasten tillen of steeds in dezelfde houding repetitieve taken verrichten. Dergelijke opdrachten kunnen perfect geautomatiseerd worden met behulp van robotarmen en tilmachines. Dat werkt aangenamer én verlicht de werkdruk. Andere voordelen van robotisering zijn: hogere productie, betere kwaliteit en minder productiefouten. 

Robotica in alle maten en gewichten

Dat we in dit blogbericht niet over een keukenrobot spreken, had je allang begrepen. Maar hoe zien die robots er dan wél uit? Dat is zeer divers. Zo heb je drones die gewassen inspecteren en beschermen, zelfrijdende vorkheftrucks, robots die fruit plukken, voeding verpakken of labels kleven. Je hebt ook sensoren die aangeven wanneer een silo bijna leeg is of die aan de hand van trillingen onregelmatigheden waarnemen … Kortom, je vindt in alles fases van het productieproces robotica terug. En dat beïnvloedt ook het takenpakket van productiemedewerkers. 

Geen robots zonder mensen

Sommige productiemedewerkers hebben schrik dat robots hun job zullen inpikken. In de realiteit zien we vooral dat automatisatie een impact heeft op de jobinhoud. Het maakt de functie van heel wat operatoren technischer. Van de bediening van drones over het onderhoud en de reiniging van machines tot de opvolging en analyse van diverse parameters. De opleidingseis wordt hierdoor groter, maar het biedt productiemedewerkers ook de mogelijkheid om door te groeien. 

Maak werk van automatisatie met het Loopbaanfonds

Het Loopbaanfonds biedt financiële ondersteuning voor opleidingen, tools en advies om met automatisatie om te gaan. Laat je inspireren door Ter Beke en ontdek hoe het voedingsbedrijf de middelen van het Loopbaanfonds heeft aangewend.