Nieuws : 8 tips voor een betere werk-privébalans | Food At Work

Ambities, jezelf willen bewijzen, hoge werkdruk, schrik om je werk te verliezen … Er zijn veel oorzaken van een verstoorde werk-privébalans. Zowel werknemers als hun leidinggevenden spelen een rol om alles weer in evenwicht te krijgen. Het Loopbaanfonds ondersteunt bedrijven uit de voedingssector die hier werk van willen maken. We geven je alvast 8 tips.

1. Let it go

 

Toegegeven, het is niet altijd makkelijk om je werk niet mee naar huis te nemen. Maar moet die ene e-mail nog worden beantwoord om 22u ’s avonds? En kan dat rapport niet gewoon de volgende ochtend worden afgewerkt? Er kunnen meer taken wachten dan je vaak denkt. Door je werk los te laten, creëer je rust in je hoofd. Zo kom je ook frisser voor de dag.

 

2. Always on

 

Door altijd bereikbaar te zijn voor je collega’s wordt het moeilijker om los te laten. Maak hierover duidelijke afspraken met je collega’s, leidinggevenden én jezelf. Soms is het beter om wat langer op het werk te blijven en iets af te werken dan ’s avonds laat thuis opnieuw achter je laptop te kruipen. De verleiding om dan – je bent nu toch bezig - ook wat mailtjes te sturen is groot. 

 

3. Alles kan beter

 

Dat klopt. Maar goed is soms ook goed genoeg. Perfectionisme mag niet ten koste gaan van je gezondheid. Bespreek met je leidinggevende wat de verwachtingen zijn en leg op tafel wat je nodig hebt om de kwaliteit te leveren waar je zelf een goed gevoel aan overhoudt. Jobwelzijn werkt in twee richtingen. 

 

4. Leer neen zeggen

 

Je wil niemand teleurstellen. Bijgevolg steek je een tandje bij. Daar is op zich niks mis mee maar iedereen heeft zijn limieten, zeker op lange termijn. Trek dus op tijd aan de alarmbel en voel je niet ambetant als je een keertje ‘neen’ zegt. Er is nog een leven na de werkuren. Mensen zijn geen machines, en zelfs die moeten af en toe eens stilgelegd worden.

 

5. Time-out

 

Of je nu aan je bureau of aan een productielijn staat, pauzes zijn noodzakelijk. Strek je benen, eet een stuk fruit, drink een koffie en maak intussen ruimte voor smalltalk. Want het gesprekje aan de koffieautomaat heeft wel degelijk waarde. Het zal je productiviteit nadien alleen maar ten goede komen. Ook ontspanning na de werkuren is belangrijk om met goesting te blijven werken. Gaan sporten, spelletjes met de kinderen, uit eten gaan … laat ruimte in je agenda voor zaken die je energie geven. 

 

6. Hocus focus

 

Tijd kan je helaas niet toveren. Je moet dus maximaal gebruik maken van de tijd die je hebt tijdens de werkdag. Dit kan door doelen te stellen en een planning te maken om die doelen te bereiken. Zowel voor je werk- als privéactiviteiten. Want chaos brengt alleen maar onrust in je hoofd. 

 

7. Slaap voldoende

 

Niet iedereen heeft acht uur slaap nodig, maar het komt toch in de buurt. Je nachtrust is heel belangrijk om de afgelopen dag te verwerken en de batterijen op te laden voor nieuwe uitdagingen. 

 

8. Doe dit niet alleen

 

Of het nu de hoge werkdruk is, je perfectionisme of het feit dat je moeilijk neen kan zeggen, praat erover met je collega’s en je leidinggevende en zoek samen naar oplossingen. Het Loopbaanfonds biedt werkgevers ondersteuning om werk te maken van een goede werk-privébalans bij de medewerkers op kantoor en in de productie. Want medewerkers die meer vrijheid krijgen in de organisatie van hun werk zijn loyaler en gelukkiger.

 

 

Meer info op www.loopbaanfonds.be