Nieuws : 10 slimme vragen die je kan stellen om indruk te maken tijdens een sollicitatie | Food At Work

Op zoek naar een nieuwe job of sta je te popelen om te beginnen aan je eerste uitdaging in de voedingssector? In beide gevallen zal je moeten solliciteren. Bereid je dus voor op een spervuur aan vragen, je zal op de rooster worden gelegd. Dat kan uiteraard soms een beetje overweldigend zijn. Maar je kan ook zelf invloed uitoefenen op het gesprek. Hoe? Door zelf vragen te stellen!

Solliciteren, er bestaat niet zoiets als de perfecte voorbereiding … Maar zeker als je er wat tegenop kijkt of snel last hebt van zenuwen, komen goede tips altijd van pas. Je mag een hele reeks vragen verwachten van de recruiter, maar niets staat je in de weg dat je ook zelf vragen stelt. 

Vermijd open deuren

Je hebt hoogstwaarschijnlijk gesolliciteerd op basis van een vacature met een korte functiebeschrijving. Maar, tenzij de job voor zich spreekt, je wil uiteindelijk toch zeker zijn dat de job ook iets voor jou is. En ook als er veel concurrentie is, kan je jezelf onderscheiden door rake vragen te stellen. Zo kom je geïnteresseerd over en wordt het echt een gesprek in plaats van een ondervraging.

Er wordt al eens gezegd dat er geen domme vragen bestaan, maar trap tijdens je sollicitatie geen open deuren in. Als je vraag over het bedrijf gaat en het antwoord bijvoorbeeld makkelijk op de website terug te vinden is, zal je geen al te beste indruk maken. Hoe dan ook zal je worden gewikt en gewogen en dat kan verlammend werken. Wij geven 10 slimme vragen die je mogelijk kan stellen tijdens een sollicitatie. 

1. Hoe ziet een typische werkdag eruit?

Een job op papier is niet altijd dezelfde in de praktijk. En ook al ben je bekend met de functie die in het verschiet ligt, elk bedrijf heeft zijn eigen organisatie en werkcultuur. Vragen naar de gemiddelde werkdag geeft je meteen de kans om te zien of de rol echt iets voor jou is. Betrek hierbij ook de job omschrijving en je takenpakket.

2. Kan je iets meer vertellen over het team?

In bijna alle gevallen kom je op de werkvloer terecht binnen een team. Soms kan je op voorhand al een beetje research doen naar wie er bij het bedrijf werkt. Tijdens het gesprek kan je meer over hen te weten komen en oordelen of je in het team past. Indien je wordt aangenomen, moet je er tenslotte elke dag mee samenwerken.

3. Wat zijn de grootste obstakels binnen deze functie?

Elke job heeft zijn plus- en minpunten en er zijn altijd obstakels op je pad richting het behalen van je doelen. Hier kan je zelf op inspelen door je vaardigheden in de verf te zetten en eventueel aangeven hoe jij bepaalde obstakels kan overwinnen. 

4. Zijn er opleidingsmogelijkheden?

Dit soort vragen geeft aan dat jij je actief bezighoudt met het verbeteren van jezelf en wil groeien als persoon en in je carrière. Proactieve werknemers, die zien ze altijd graag komen.

5. Hoe worden prestaties beoordeeld?

Is er dagelijkse opvolging of krijg je op bepaalde momenten een evaluatiegesprek? Hiermee kun je laten zien dat je op lange termijn denkt en het belangrijk vindt dat je open staat voor feedback. Je kan bijleren en wil graag de best mogelijke resultaten nastreven.

6. Welke doorgroeimogelijkheden zijn er?

In het verlengde van de vorige vraag kan je peilen naar de doorgroeimogelijkheden binnen de organisatie. Daarmee zet je je ambitie in de verf. 

7. Wat wordt er de eerste maanden verwacht?

Krijg je eerst een opleiding, werkt er iemand naast jou of word je meteen voor de leeuwen gegooid? Vraag naar de doelstellingen en waar de organisatie verwacht dat jij na enkele maanden zult staan. Je kan hierbij zelf aangeven dat je die doelstellingen kan en wil halen. Bijkomend kan het interessant zijn ook te vragen naar welke targets het bedrijf of je team in het algemeen heeft. Werkt dat toch niet voor jou? Dan weet je dat ook meteen.

8. Wat zijn de grootste voordelen aan werken voor dit bedrijf?

Bij het ene bedrijf is het al gezelliger werken dan het andere, maar je goed voelen in je job en binnen de organisatie is nu eenmaal belangrijk. Hier kan je ook vragen naar wat de recruiter zelf het leukst vindt aan de bedrijfscultuur. Op die manier kan je ook persoonlijk inspelen op hoe jij zelf bij het bedrijf past.

9. Zijn er dingen in mijn cv waar je nog vragen over hebt?   

Je cv is een eerste parameter voor bedrijven om te zien of je wel geschikt bent. Maar je weet uiteraard niet hoe geschikt ze je al dan niet vinden, laat staan welke andere profielen er nog op de stapel liggen. Tenzij ze zelf voldoende naar je cv verwijzen, neem de vlucht vooruit en geef ze de kans om iets te vragen of eventuele opmerkingen te schetsen. Zo kan je zelf eventueel extra uitleg geven of twijfel, als die er is, helemaal wegnemen.

10. Hoe verloopt de rest van de sollicitatieprocedure?

Beter dan vragen “wanneer ga ik iets van jullie vernemen?” of “wanneer weet ik of ik word aangenomen?” is informeren naar het verdere verloop van de selectieprocedure. In vele gevallen volgt bij interesse een tweede gesprek, soms zelfs een proef. Op deze manier kom je niet opdringerig over en kan je je ineens ook voorbereiden op het vervolg.

 

Zo, nu ben je gewapend voor je volgende sollicitatiegesprek. Zorg ervoor dat je niet te veel vragen stelt en vooral kiest voor open vragen. Hou ook nog een vraag tot op het einde van het gesprek. Wil je nog meer weten over hoe je jezelf het beste kan voorbereiden? Scoor via dit blogbericht nog vier gouden sollicitatietips!