Onder leiding van prinses Astrid ging partner Fevia in november samen met 29 van haar leden langs bij e-commerce giganten Alibaba Group en JD.com en logistieke dienstverlener ZIH. Zij deden dit onder de vlag van het promotiemerk ‘Food.be – Small country. Great food.’ “We willen nu nagaan of de platformen van Alibaba Group en JD.com geschikte kanalen zijn om onze Belgische voeding en dranken nog beter tot bij de Chinese consument te krijgen”, aldus CEO van Fevia Bart Buysse.

De Belgische voedingssector heeft de voorbije vier jaar haar export naar China verdubbeld. Daarmee groeide China de voorbije jaren uit tot de grootste overzeese exportbestemming voor onze voeding en dranken, op de Verenigde Staten na. “Het gaat hard voor Belgische voeding en dranken op de Chinese markt”, vertelt Bart Buysse. “Op vier jaar tijd verdubbelde de omzet uit de export tot 226 miljoen euro in 2018.”

 

In aanwezigheid van Prinses Astrid en dankzij de steun van het Waalse exportagentschap AWEX zullen Fevia en haar leden in Shanghai spreken met het topmanagement van Alibaba Group. De doelstelling van die ontmoeting is om meer Belgische voeding en dranken in hun aanbod te krijgen. “We willen nu nagaan of de platformen van e-commerce giganten als Alibaba Group en JD.com geschikte kanalen zijn om onze Belgische voeding en dranken nog beter tot bij de Chinese consument te krijgen.”

 

In de smaak

“Authentieke kwalitatieve producten uit Europa vallen in de smaak bij de Chinese consument. Onze internationaal gerenommeerde Belgische bieren, chocolade en koekjes hebben in China al vaste voet aan wal gekregen, maar de voorbije jaren zagen we ook een sterke groei van zuivel- en diepvriesaardappelproducten”, weet Bart Buysse, CEO van Fevia.

 

China is echter geen evidente exportmarkt en blijft voorlopig gesloten voor onder meer Belgisch vlees. “Tijdens de missie zijn er gesprekken met Chinese autoriteiten rond verschillende marktopeningsdossiers, onder andere rond Belgisch varkensvlees, dat voorlopig niet meer mag worden geëxporteerd omwille van de Afrikaanse Varkenspest”, zegt Philippe Van Damme van de sectorvertegenwoordiger Febev.

 

Fevia zal tijdens de missie ook met logistieke dienstverlener Zhengzhou International Hub Development and Construction bespreken hoe deze meer voeding en dranken uit België kan importeren, om ze vanuit hun logistiek centrum in de provincie Henan verder naar Chinese warenhuizen te verspreiden.