Nieuws : Ergonomisch werken is gelukkiger werken – deel 1 | Food At Work

Voedingsbedrijven hechten steeds meer belang aan het welzijn van hun medewerkers. Ze hechten dan ook veel belang aan een goede en comfortabele werkhouding. Hoe maken ze daar werk van? Door de lichamelijke belasting tot een minimum te beperken. Het Loopbaanfonds van de voedingsindustrie biedt hen daarvoor de juiste instrumenten.

Tips voor een ergonomische werkomgeving

Tip 1: blijf niet te lang zitten (of staan)

Neem met andere woorden elk uurtje een pauze om je beentjes te strekken. Of doe wat stretchbewegingen, huppel naar de koffieautomaat (en drink voldoende water), doe een wedstrijd propjes gooien in de prullenmand, haal een grapje uit met een collega … koppel het nuttige aan het aangename! Alles is beter dan spieren die opstijven omdat je te lang stilzit.  

Tip 2: laat licht in je leven

Studies tonen aan dat we veel energieker en productiever zijn in een lichte werkomgeving. In productieomgevingen waar weinig of geen ramen zijn, lijkt dit een moeilijke opgave. Toch kan je met de juiste verlichting wonderen verrichten. Het is de investering waard. Spreek je leidinggevende hierover aan als je het te somber ziet. 

Tip 3: blijf niet met je klachten zitten

Neem je klachten serieus. Wat klein begint, eindigt soms in langdurige afwezigheid. Of het nu de werkdruk, fysieke ongemakken of het gedrag van een collega is, maak het bespreekbaar. Trek aan de mouw van je leidinggevende of de personeelsverantwoordelijke. Je staat ervan versteld hoe eenvoudig sommige issues die voor jou zwaar doorwegen, snel opgelost geraken.  Ook als leidinggevende heb je hier een belangrijke rol te vervullen. Ga op tijd rond de tafel zitten met een medewerker die zich niet goed in zijn vel voelt. 

Het Loopbaanfonds biedt steun

Via het Loopbaanfonds kan jij (en je werkgever) werk maken van ergonomie op de werkvloer. Ontdek de opleidingen die je kan volgen, de oplossingen die er zijn voor repetitief werk en laat een ergonomiescan uitvoeren die de ergonomische risico’s in kaart brengt, met een bijbehorend actieplan op maat van jouw voedingsbedrijf. Meer info op www.loopbaanfonds.be

Meer tips over ergonomisch werken vind je in deel 2 van deze reeks.