Nieuws : De dames die de voedingsindustrie doen bruisen | Food At Work

Een innovatieve sector draait op frisse ideeën en diverse stemmen. Ook de voedingsindustrie barst van het talent, waaronder een aantal straffe dames. Wij spraken met vier van hen: bruisend van energie en met een eigen kijk op de industrie.

“De evolutie naar meer gelijkheid is onstuitbaar” - Nele (54), Site Manager bij Vandemoortele

Nele Union Vandemoortele

Nele Union geldt als een ervaren vrouw in het vak. Dat ze als vrouw haar mannetje moest staan, ontdekte ze al snel. ‘Toen ik na m’n studies solliciteerde, ging ik door maar liefst zeven sollicitatierondes. Later ontdekte ik dat er openlijke twijfels waren of ik als vrouw wel geschikt zou zijn voor een managementfunctie. Vandaag klinkt dat raar, want de evolutie naar meer gelijkheid is onstuitbaar. Ik stelde me er alleszins niet veel vragen bij, vermits ik mij vanuit het management wél altijd gesteund voelde.'

Vandaag is Nele zich meer bewust van de vooroordelen die er nog steeds heersen. ‘Als maatschappij en bedrijf zijn we enorm geëvolueerd. Vroeger waren er quasi geen vrouwen in het management, vandaag veel meer. Jongere, mannelijke managers blijven nu ook vaker thuis bij de kinderen, terwijl ooit uitsluitend vrouwen dit deden. Goede stappen, maar we zijn er nog niet. Topfuncties worden nog te vaak door mannen bezet. Maar ik heb er vertrouwen in.'

 

“Onze generatie is er eentje van ideeën” - Barbara (23), New Product Developer bij Colac

Barbara Hendrickx Colac

Product Developer Barbara Hendrickx is inmiddels een jaar aan de slag bij Colac, dat industrieel dessertsauzen en fruitbereidingen maakt voor zowel ijs- als zuivelbereiders. Zoals bij veel jongeren staat ook bij haar diversiteit bovenaan de agenda. ‘Ik zie voornamelijk veel belang in een goede verdeling tussen mannen en vrouwen op de werkvloer. Beiden hebben een aparte insteek in bedrijfsvoering, visie, HR en nog zoveel meer. Jongeren brengen zo nieuwe ideeën binnen, dat geldt zowel voor jonge vrouwen als mannen.’

Bij Colac is Barbara, naar eigen zeggen, dan ook goed op haar plaats. Zeker wanneer het om diversiteit gaat. ‘Colac is een KMO, een echt familiebedrijf ook. Dat zorgt voor een aangename sfeer in een diverse, stabiele omgeving. ‘Dat is niet altijd even vanzelfsprekend, zeker niet wanneer het om managementfuncties gaat. Bij ons zit dit heel goed. Diversificatie is een belangrijk element, ook op de werkvloer. Daar moeten we altijd aan vasthouden.’

 

“Vrouwelijke ingenieurs worden steeds zichtbaarder” - Nikki Vreven, projectingenieur bij Brouwerij Haacht
Nikki Vreven Brouwerij Haacht - copyright: Bram van Risp©Bram van Risp

Nikki Vreven werkt als ingenieur bij Brouwerij Haacht, een echt mannenbastion. ‘Ik denk dat vrouwelijke ingenieurs meer en meer hun plaats krijgen in het werkveld. Dat heb ik de afgelopen 15 jaar met eigen ogen gezien. Vroeger gingen klanten er tijdens meetings automatisch van uit dat ik de secretaresse was. Dat is gelukkig niet meer zo, maar die mentaliteitswijziging vergt duidelijk tijd.’

Volgens Nikki is er dus al veel verbeterd, maar er is nog altijd plaats voor meer vrouwen. ‘Dat betuttelende karakter is verleden tijd, dat klopt. Maar we zijn er nog niet. Ik ben vandaag de dag de enige vrouw in een 30-koppig technisch team. Kan dat beter? Dat wel, maar in de praktijk is dat helemaal geen probleem. Ik ben deel van het team. En dat telt voor mij.’ 

 

“Mannen en vrouwen kunnen samen aan een mooie cultuur bouwen” - Céline Bodeux (41), Talent Acquisition & Training Manager Belgium bij Puratos

Celine Bodeux Puratos

Céline Bodeux werkt als talent acquisition and training manager Belgium bij Puratos, waar diversiteit en inclusiviteit inmiddels prioriteiten zijn. ‘Gendergelijkheid is een opportuniteit, zeker in de voedingssector. Mannen en vrouwen hebben beiden vaak een andere kijk op de zaken. Dat zorgt voor een mooi evenwicht. Bij Puratos willen we dat evenwicht gebruiken om voor een open, enthousiaste cultuur te zorgen. Dat begint bij vooroordelen – die nog steeds bestaan – samen weg te werken.’

Welke vooroordelen dat zijn? ‘In een productie-omgeving zie je nog steeds meer mannen dan vrouwen. Mannen zijn technischer, zegt het stereotype. Dat wordt ons nog steeds aangeleerd vóór we een loopbaan kiezen. ’Dat is meteen mijn boodschap voor jongeren: blijf open en nieuwsgierig. Denk nooit dat iets niks voor jou is omdat het traditioneel vaker door het andere geslacht wordt gedaan. Vrouwen doen het even goed in productie als mannen, hetzelfde geldt voor mannen in bijvoorbeeld HR. Een open mindset is belangrijk.’

 

Ben jij op je plaats in een moderne, diverse industrie?

Wat je geslacht ook is, de voedingsindustrie biedt kansen voor iedereen. Daarbij gaan we belangrijke debatten niet uit de weg en bouwen we samen aan een diverse, inclusieve toekomst. Is dat ook de jouwe? Ontdek alles over werken in de voedingssector op www.foodatwork.be.