Nieuws : Pas afgestudeerd? We voeden je graag met 5 sollicitatietips | Food At Work

Geen ervaring, veel concurrentie en nog nooit gesolliciteerd: als je pas bent afgestudeerd, is het niet eenvoudig om je droomjob te vinden. Wat houdt dat trouwens in, je droomjob? Het is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen als je op de arbeidsmarkt je eerste stappen zet. We geven je graag vijf sollicitatietips waarmee bedrijven en recruiters uit je hand zullen eten. Succes!

Wat wil je later worden?

Het is zover. Je verlaat de schoolbanken voor een eerste werkplek. Wat ooit klonk als toekomstmuziek wordt dagelijkse realiteit. Je opleiding gaf je reeds een indicatie van wat je te wachten staat, maar elke dag gaan werken is toch andere koek. Wat wil je doen? Ben je zot van techniek of eerder artistiek aangelegd? Hou je van cijfers of letters? Werk je graag alleen of haal je energie uit teamwerk? Voor welk bedrijf wil je werken: groot of klein, Belgisch of internationaal? Waar zie je jezelf staan binnen vijf jaar? Er zijn zoveel aspecten aan een job, dat je daar best eens goed over nadenkt. En ook al vind je niet meteen een antwoord, als je weet wat je wil, kan je écht beginnen bouwen aan je eigen carrière. En dat is best spannend!

Netwerken, netwerken, netwerken

We kunnen het niet genoeg herhalen: netwerken. Laat iedereen weten waar je professioneel naar op zoek bent. Schuim jobbeurzen af en vertel over je ambities. Zo leren bedrijven je kennen en krijg jij een beter zicht op de jobinhoud en de bedrijfscultuur. Het vergt misschien een portie lef, maar je hebt niks te verliezen. Volg ook bedrijven en sectororganisaties op sociale media zoals Facebook, LinkedIn en Instagram. Dit kan nog van pas komen voor je motivatiebrief en het sollicitatiegesprek.

cv en motivatiebrief: verlekker recruiters

Heb je een vacature gezien om van te watertanden? Of wil je dolgraag in een specifiek bedrijf werken? Niet twijfelen en solliciteren! Maar hoe doe je de ontvanger van je cv en motivatiebrief toehappen voor een gesprek? Eerst en vooral moet je je brief afstemmen op het bedrijf. Schrijf waarom je er graag zou werken, wat je aanspreekt in de jobomschrijving en waarom jij de geschikte kandidaat bent. Schrijf over je menselijke en professionele competenties. Deel ook je persoonlijke interesses, maar overdrijf niet. Laat tenslotte zien in je brief dat je het bedrijf kent.

Je vindt online heel wat leuke templates om je cv en motivatiebrief op te stellen. Kies iets dat bij je past. Zijn je brieven verzendklaar? Ben je zeker? Laat alles door minstens een persoon nalezen voor je op ‘verzenden’ klikt. Want met grove schrijffouten of een onsamenhangend verhaal is je eerste indruk meteen ook je laatste.

Maak indruk tijdens je sollicitatiegesprek

Mooi zo, je bent uitgenodigd voor een gesprek. Nu is het tijd om je goed voor te bereiden. Als je de volgende checklist kan afvinken, heb je jezelf niets te verwijten:

  • Herlees de vacature: dit is vaak een leidraad tijdens sollicitatiegesprekken. Zorg dat je een antwoord hebt op alle vragen die in de vacature staan.
  • Bekijk website en sociale media: zoals eerder gezegd, scoor je punten als je het bedrijf waar je solliciteert kent. Stel tijdens je gesprek vragen over de onderneming. Zo toon je interesse en krijg je een beter zicht op de bedrijfscultuur.
  • Waarom jij? Zorg dat je in één minuut kan vertellen waarom jij de geknipte kandidaat bent.
  • Wat verwacht je van je werkgever? Van flexibele werkuren tot opleidingsmogelijkheden, door je verwachtingen duidelijk te formuleren kan je beter achterhalen of er een match is tussen jou en het bedrijf.
  • Wees eerlijk! Doe jezelf niet anders voor dan je bent. Eerlijkheid duurt het langst, ook als je solliciteert.

Zo. Nu weten ze wat voor vlees ze in de kuip hebben!

Houd vol!

Als starter kan het even duren voor je een job te pakken krijgt. Wees geduldig en houd je ogen en oren open. Leer ook uit je fouten. Probeer te achterhalen waarom je niet gekozen werd. Duurt de zoektocht te lang? Probeer dan een extra stage te versieren of werk intussen als vrijwilliger. Zo blijf je actief en scherp je bepaalde competenties aan.

Ben je er klaar voor? Check alle vacatures in de voedingsindustrie hier.