Nieuws : Krachtvoer voor studerende hersenen | Food At Work

Tijdens de blok- en examenperiode is het heel verleidelijk om de dag door te brengen met ongezonde snacks. Alsof we onszelf willen troosten voor het harde, mentale werk dat we moeten leveren. Met groenten, fruit, noten, zaden, granen en liters water ben je in beter gezelschap tijdens het studeren.

Groene groenten en zomerfruit

Het klinkt voor velen minder aanlokkelijk dan een pak chips of een reep melkchocolade, maar groenten en fruit zijn een weldaad voor je hersenen en je algemene gevoel. Vooral groene groenten en bladgroenten zoals spinazie en broccoli bevatten veel vitaminen en mineralen die je energie geven. Ook natuurlijk en zomers snoepgoed zoals blauwe en rode bessen of frambozen houden je bovenkamer in vorm. Bovendien kan je de fruitsoorten in veel verschillende gerechten verwerken zoals een fruitsalade met yoghurt of ’s morgens bij de ontbijtgranen.

Studentenhaver

In de Middeleeuwen overleefden rondreizende studenten op noten en gedroogde vruchten. Vandaar de naam studentenhaver. Het was voor hen energierijke voeding die niet veel plek in beslag nam. Ook nu is de noten- en vruchtenmix populair. Het zit boordevol vitaminen en antioxidanten die je alert en gefocust houden. Niet dat je er slimmer van wordt, ook al laat de vorm van walnoten – onmisbaar in de betere studentenhaver - anders vermoeden.

Walnoten bevatten omega-3-vertzuren die je lichaam niet zelf kan aanmaken. Ook vette vis zoals zalm bevat deze vetzuren. Walnoten verlagen je bloeddruk, wat niet slecht is in tijden van examenstress. De vezels zijn dan weer goed voor de dikke darm en je spijsvertering. Ook hazelnoten en amandelen horen bij een gezonde notenmix en gedroogde rozijnen zorgen voor de snelle suikers. Die combinatie maakt van studentenhaver een energiebom waar weinig tegenop kan.

Op water en brood

Ook volle graanproducten zoals bruin en volkoren brood, havermout, aardappelen en volle deegwaren zijn goed voor je hersenen. Je kan er zelfs een stukje chocolade bij eten, zolang het cacaopercentage minstens 70% bedraagt. In fondant chocolade zit namelijk magnesium, een mineraal dat de vermoeidheid helpt tegengaan. Ook het belang van water kunnen we niet genoeg benadrukken. Drink voldoende. Voeg eventueel een smaakje toe zoals citroen of munt als je vindt dat puur water enkel dient om je te wassen. En nu verder studeren, succes!